Docenten en decanen proeven de sfeer op creatieve vakscholen

17 december 2018

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement: het Creatief alternatief. Docenten en decanen van middelbare scholen worden uitgenodigd om kennis te maken met de creatieve vakscholen in Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam betekent dit een rondleiding en speedmeet met studenten bij het HMC en het Mediacollege. In Rotterdam geldt hetzelfde programma maar dan met het HMC in  Rotterdam en het Grafisch lyceum Rotterdam.

Amsterdam
De gemoedelijke sfeer en lucht van hout valt enkelen meteen op. Tijdens de rondleiding kijkt iedereen zijn ogen uit, ‘die boten! Maken ze die écht helemaal zelf?!’ aldus één van de decanen. Wat betreft de opleiding Interieuradviseur geeft een van de bezoekers aan: ‘mooi om te zien dat studenten hier een commercieel vak als verkopen combineren met creativiteit, mode maar ook technische kennis.’ Binnen komend in het HMC-Lab valt bij enkelen letterlijk hun mond open: ‘Wat is dit gaaf! Dat je naast het echte ambacht en vakmanschap leert met nieuwe technieken te experimenteren.’ Na de lunch worden de bezoekers met een oude schoolbus naar het Mediacollege gebracht voor een soort gelijk programma. Tijdens de borrel wordt de dag nabesproken. Een decaan vat de dag prachtig en goed samen: ‘Ontzettend leuk om inhoudelijk meer te weten te komen over de scholen en opleidingen, de goede sfeer op beide scholen te proeven en de enthousiaste verhalen van studenten te horen.’

Rotterdam
Met ruim 45 decanen en docenten van diverse VMBO scholen is het een drukke bedoeling bij de koffie met heerlijk vers gebakken lekkernijen. Er wordt gestart met een presentatie over de opleidingen van het HMC gevolgd door een rondleiding, waarbij ook hier het HMC-Lab veel indruk maakt: ‘Wat een mooie moderne school, en al die lasersnijders en 3D printers!’ Wat voor de HMC medewerkers en studenten zo gewoon is wat betreft de sfeer in ons gebouw is voor de bezoekers een verademing. Het speedmeeten met studenten van diverse opleidingen is een mooie afsluiting van de ochtend. ‘Wat zijn jullie studenten toch enthousiast en trots op hun werk’, aldus een van de bezoekers. Na alle indrukken kunnen de docenten hun ervaringen uitwisselen tijdens de lunch in de touringcar. Een uur rijden ze langs de prachtige skyline van Rotterdam waarbij Joris Lutz, de humoristische gids, wat verteld over de groeiende metropool. Met leuke Rotterdamse anekdotes en het zingen van typisch Rotterdamse liedjes zoals Ketelbinkie rijden de decanen en docenten richting het Grafisch Lyceum Rotterdam. Hier volgt een soortgelijk programma met een afsluitende borrel. Al met al een prachtige en informatieve dag!

17 december 2018 | Algemeen