Een stageplek voor vrijwel alle HMC-studenten!

29 september 2020

Het nieuwe schooljaar is net begonnen en dat betekent voor sommige studenten een periode van beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. Een belangrijk onderdeel tijdens de opleiding voor BOL-studenten. Als je aan studenten vraagt: ‘’waar leer je het meest?’’ Dan is het antwoord: ‘’op stage’’. Door corona zijn de omstandigheden voor studenten hiervoor soms beperkter. De invloed van corona op het aantal stageplaatsen is duidelijk te merken. Juist daarom heeft het team van BPV-coördinatoren en BPV-(plaatsings)begeleiders van het HMC extra hard hun best gedaan om toch zoveel mogelijk studenten aan een stageplaats te helpen. En met succes. Vrijwel alle studenten hebben een stageplek gevonden. Een unieke prestatie in deze tijd!

Bellen, bellen en nog eens bellen
Er is minder aanbod doordat bedrijven minder capaciteit hebben. Het blijkt dan ook lastiger om voor alle studenten een stageplaats te vinden. We zijn dan ook ontzettend blij dat zoveel studenten tóch een stageplek hebben gevonden. Vele hebben dit zelf geregeld, andere zijn geholpen door middel van een BPV-coördinator of BPV-(plaatsings)begeleider van het HMC. Stage lopen in deze tijd is toch anders dan ‘normaal’. Zo geeft Simon Jorritsma, BPV-coördinator bij het HMC in Amsterdam, aan dat hij en zijn collega’s om die redenen dit jaar nóg actiever aan de slag zijn gegaan. ‘’In het begin van het schooljaar hebben de BPV-(plaatsings)begeleiders van alle opleidingen lijsten gemaakt van alle studenten zonder stage en hebben er toen alles aan gedaan om geschikte bedrijven te vinden.’’ Wat vooral neerkwam op heel veel bedrijven bellen. Sommige collega’s zijn hier zelfs al in de zomervakantie mee begonnen. ‘’Gelukkig heeft het HMC een goede naam en willen veel bedrijven graag een student van ons aannemen’’, aldus Simon.

Met spoed op zoek
Ook studenten merken dat dit een lastige periode is voor het vinden van een geschikte stageplaats. Zo zou student Interieuradviseur Cheryl Valentijn oorspronkelijk eind vorig studiejaar stage lopen bij een bedrijf in Italië, maar dit werd vanwege corona geannuleerd. Ook de stage die ze daarna in Nederland zou lopen werd, helaas een dag van te voren, geannuleerd vanwege corona.  ‘’Ik had met spoed een nieuw bedrijf nodig om stage te lopen, dus ik heb aan het begin van de stageperiode een oproep geplaatst op Instagram. Hier werd op gereageerd door een oud-student van het HMC die toentertijd nog werkte bij het bedrijf Interieur Conceptstore.’’ Zo is Cheryl gelukkig toch nog aan een stageplaats gekomen.

Tips; benader interessante bedrijven en zet social media in!
Bij student Interieuradviseur Sara Stoop ging het vinden van een stageplaats gelukkig makkelijker. Zij is op internet gaan zoeken naar interieurarchitecten welke haar interessant leken. ‘’Ik heb toen een mailtje gestuurd naar een bedrijf met mijn cv en portfolio. Ik kon direct op gesprek komen en ik was ook meteen aangenomen.’’ Voor studenten die aankomende periode een stageplaats nodig hebben heeft Sara wel een tip: ‘’Contact zo veel mogelijk bedrijven die je leuk lijken. Ze hoeven niet per se op stagemarkt te staan, want ze kunnen altijd een erkenning aanvragen. Veel proberen en er positief in blijven staan.’’ Ook Cheryl heeft nog wel een tip: ‘’Gebruik social media! Maak een leuke foto van jezelf of zoek er een op, zet er een korte maar krachtige stuk tekst bij en zet dit in je verhaal op bijvoorbeeld Instagram.’’

Inspanning loont
De opluchting bij studenten is groot nu ze een stageplaats gevonden hebben en de eerste weken gestart zijn. Simon geeft aan: ‘’Ik krijg als BPV-coördinator zeer positieve reacties van stagebedrijven over de studenten. Ze zijn erg blij met zulke goede stagiaires! Het lijkt alsof de studenten nu meer dan ooit gedreven zijn om alles uit hun stage te halen.’’ Het was in eerste instantie dan ook maar de vraag of dit zou lukken. ‘’Tijdens het begin van de coronaperiode in Nederland, wat viel in periode 3 en 4 van vorig studiejaar, waren er geen of nog maar weinig stageplekken.’’ Gelukkig is het met inzet van de BPV-coördinatoren, BPV-(plaatsings)begeleiders, de stagebedrijven en natuurlijk de studenten zelf, toch goed gekomen. Vrijwel alle studenten hebben een stageplaats gevonden. In deze periode een bijzonder resultaat!

Deel je stageplaats
Dat de stageweken al met succes gestart zijn, is ook te merken aan het aantal berichten van studenten die voorbijkomen op social media. Ontzettend leuk! Loop jij momenteel stage? Deel dan zeker je stageplek en werkzaamheden. Vergeet niet ons daarin te taggen (@hmcmbovakschool)!

29 september 2020 | Stage