HMC-studenten ontwerpen kunstwerk voor nieuwe studenten in Rotterdam

08 juli 2024

De afgelopen weken zijn eerstejaars studenten van de opleiding Interieuradviseur bij het vak Atelier aan de slag gegaan met een ontwerpopdracht voor de gemeente Rotterdam. De studenten hebben een kunstobject ontworpen om de nieuwe studenten die in augustus/september gaan starten met een opleiding in Rotterdam welkom te heten.

Context
De gemeente Rotterdam verwelkomt vanaf augustus 40000 nieuwe mbo, hbo en wo studenten in Rotterdam. Samen met alle onderwijsinstellingen in Rotterdam wil de gemeente de studenten een warm welkom heten. Dit gebeurt door de campagne ‘Rotterdam leert je leven’. Vanaf half augustus zal de gehele stad omgetoverd zijn tot een heuse studentenstad. De nieuwe studenten worden warm welkom geheten door zichtbare uitingen in de stad (o.a. verschillende schermen in de stad, school, metro, uitgaansgelegenheden) en op de socials. Daarnaast organiseren alle onderwijsinstellingen toffe activiteiten zodat studenten elkaar, maar ook de stad leren kennen.

De opdracht
Rotterdam is een bruisende studentenstad met een breed scala aan onderwijsinstellingen. De gemeente Rotterdam wilt het jonge talent dat studeert aan de Rotterdamse onderwijsinstellingen zich welkom laten voelen in Rotterdam. Ook wil de gemeente dat nieuwe studenten tijdens hun studieperiode ten volste gebruik maken van de rijke (persoonlijke) leeromgeving die Rotterdam is en kan zijn. Aan de studenten werd daarom gevraagd:

“Ontwerp een (kunst)object dat nieuwe studenten in Rotterdam verwelkomt en de diversiteit en creativiteit van al de Rotterdamse studenten laat zien. Dit object moet een plek worden waar studenten van verschillende studierichtingen en achtergronden elkaar ontmoeten en verbinden.”

21 ingezonden ontwerpen
Na een tussentijdse feedbackronde, waarbij gekeken is naar de veiligheidseisen en haalbaarheid van de 21 ingezonden ontwerpen, zijn 5 ontwerpen genomineerd voor de finale ronde. De studenten Anna de Jong, Jolie Martijnse en Fleur van Rijn hebben gewonnen met hun ontwerp ‘Bruggen’. Het winnende ontwerp wordt deze zomer gerealiseerd, waarbij er onderdelen van het ontwerp van Lea Schouls ook worden meegenomen in de realisatie van het kunstwerk. Op 29 augustus wordt het kunstwerk onthult op het stationsplein van Rotterdam CS en zal 2 weken lang te bewonderen zijn. De andere ontwerpen worden door de gemeente tijdens de campagne ook zichtbaar gemaakt.

Petje af
De gemeente wil de studenten die mee hebben gedaan aan dit project heel erg bedanken. Voor hun inzet, moeite, maar zeker ook hun mooie ontwerpen. Petje af voor alle studenten!

Campagne
Wil je meer weten over de campagne of alle toffe activiteiten? Kijk vanaf 19 augustus op www.rotterdamleerjeleven.nl of check de socials van de gemeente Rotterdam of Rotterdam Make It Happen.

Neem vanaf 29 augustus vooral een kijkje bij het mooie kunstwerk op Rotterdam Centraal en heet de nieuwe studenten ook van harte welkom!

Het winnende ontwerp

De andere ontwerpen

 

08 juli 2024 | Interieuradviseur