#1: HMC Innovatielab start met de zoektocht naar de leeromgeving van de toekomst

14 december 2022

Op 1 december is HMC Innovatielab van start gegaan met een inspirerend bedrijvenbezoek. Het innovatielab is de naam van een project dat drie dagen telt en waarmee we op zoek gaan naar de leeromgeving van de toekomst voor het Hout- en Meubileringscollege. Circulariteit en innovatie spelen hierbij een belangrijke rol. De deelnemersgroep bestaat uit docenten, studenten en professionals die naast deze dag samen een hackathon gaan meemaken.

Bedrijfsbezoeken en een presentatie over het grondstoffenakkoord
De dag begon bij Byborre, een textiel ontwikkellaboratiorum in Amsterdam-West. Hier krijgen de deelnemers een rondleiding en Cloe (medewerker Byborre) laat de werkzaamheden binnen het bedrijf zien en vertelt met welke partijen ze samenwerken.

Na de koffiepauze laat Dirk van Deursen van de brancheorganisatie voor meubel en interieur, CBM, in een beeldende prestatie zien wat er sinds het grondstoffenakkoord uit 2017 is ondernomen. Door de presentatie ontstaat er een waardevol gesprek tussen de deelnemers over wat je nu als school zou kunnen en moeten doen.

Vervolgens bezochten de deelnemers, na de lunch, het bedrijf Aectual. Zij maken onder andere interieur oplossingen en elementen met de 3D printer. Zij vertellen dat er voor de grondstoffen wordt gezocht en geëxperimenteerd met plantaardige oplossingen. Op deze manier proberen zij zo milieuvriendelijk te werken.

Doorvertaling naar het onderwijs
Na de bedrijfsbezoeken keren de deelnemers terug naar het HMC. Aan de hand van vragen kijken ze terug op de bedrijfsbezoeken en de informatie dat is ontvangen. Dit vertalen ze door naar de betekenis voor het onderwijs.

De volgende activiteit van het HMC Innovatielab is de hackathon op 16 februari en 26 april. Wil je meer lezen over het HMC Innovatielab? Lees dan het blog van Marco Cornelisse via deze link.

14 december 2022 | Duurzaamheid