Ontmoet HMC’ers tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven

16 oktober 2019

Van 19 tot en met 27 oktober is de Dutch Design Week in Eindhoven. Het HMC biedt tijdens de DDW studenten een platform aan om zich te presenteren aan de branche. Dit jaar staat het HMC op twee verschillende plekken!

Baars & Bloemhoff talent awards
Tijdens de eindexamenexposities van afgelopen juli heeft het bedrijf Baars & Bloemhoff diverse studenten uitgekozen die volgens hen de meest veelbelovende afstudeerders zijn. Als prijs presenteren zij zich nu tijdens de DDW in Broeinest Eindhoven. Welke talenten kun je ontmoeten?

Victor Metzelaar
Mujõ is een kast geïnspireerd op de Japanse Zen philosophy van Wabi Sabi. Mujõ betekent vergankelijkheid, dit is één van de drie karakteristieken van het bestaan uit het Boeddhisme. De vergankelijkheid wordt gerepresenteerd door de mogelijkheid om de gehele kast uit elkaar te kunnen halen. Je kan de planken vervangen voor elk materiaal en daarmee je eigen versie creëren.

Luka Wasch
Mijn doel was om met een andere blik naar meubels te kijken. Ik wilde afstappen van het standaard idee van een meubel, maar met behoud van het traditionele vakmanschap. Het ontwerp moest onderscheidend zijn, niet door uitstraling, formaat of complexiteit maar door het idee erachter. Het moet vragen oproepen bij het publiek.

Timothy Moor
Met het ontwerp wil ik laten zien dat er veel meer te realiseren is met hout dan alleen een meubelstuk. De rugtas is gebaseerd op de vorm van een geometrisch gezicht. Om deze vorm te creëren bestaat de tas uit 120 driehoeken die in verstek aan elkaar zijn gelijmd. De uitdaging van dit project was vooral het bedenken en onderzoeken van verschillende werkprocessen. Hierbij maakte ik gebruik van technieken zoals cnc-frezen, 3D-printen en lasersnijden.

Sjoerd Schoenmakers
Tijdens dit project wilde ik werken met, voor mij, nieuwe materialen. Die materialen moesten elkaar complimenteren en het eindproduct moest een aandachtstrekker worden. Ik ben gek op subtiele details. Deze zijn dan ook overal in het dressoir terug te vinden. Werp maar eens een blik op het onderstel waar overal messing details zitten. Of het bovenblad waar de scheiding tussen de solid surface (Bianca Carrara Bruno) en het Amerikaans notenhout ook weer een messing detail is.

Olivier Vrij
De Try-angle chair is een lounge stoel die je gemakkelijk in en uit elkaar kan zetten. De try-angle chair bestaat uit, 3 driehoeken vandaar de naam try-angle chair. Try staat voor probeer, maar ook voor 3. De stoel is gemaakt van notenhout dat gelamineerd is uit 3 lagen. De stoel wordt bij elkaar gehouden door messing en de zitting is van leer.

Je kunt de ontwerpers ontmoeten bij Broeinest Eindhoven, Torenallee 45, Strijp-S in Eindhoven, openingstijden 10.00 – 18.00 uur. Entree is gratis. 

Creatief vakman
Tijdens de DDW presenteert het HMC samen met de vakscholen SintLucas en Cibap de opleiding creatief vakman. Dit wordt gedaan vanuit het Consortium Creatief Vakman. Dit is een samenwerkingsverband tussen de mbo-vakscholen en het bedrijfsleven dat in Nederland de kwaliteit van de Mbo opleiding “Creatief Vakman” borgt en ontwikkelt.

De expositie presenteert de creatief vakman die noch vormgever, noch ambachtsman is, maar vaardigheden van beiden verenigt. Jonge talenten geven inzicht in hun experimenten en verbeelding waarmee ze innovatieve producten creëren in het spanningsveld tussen design en ambacht. Welke HMC talenten kun je ontmoeten?

Puck Roosenschoon

Vada Willems

Roos Gerritsen

Naomie Schollee

Je kunt de ontwerpers ontmoeten in Het Veemgebouw, Torenallee, Strijp-S in Eindhoven, openingstijden 11.00 – 18.00 uur.  Entree: DDW ticket.

16 oktober 2019 | Beurzen, Creatief vakman, Meubelmaker