Gunstige arbeidsmarkt voor interieuradviseurs en meubelmakers

13 september 2019

De afgelopen week heeft NOS goed nieuws gepresenteerd. Tijdens het eerste deel van 2019 was namelijk een onvoorziene stijging te zien in de omzet van woonwinkels. Deze trend uit zich vooral in een grote vraag naar interieuradviezen, maar ook omzet van de meubelverkoop is gestegen. Verhuizen zit er tegenwoordig voor veel mensen niet meer in door de hoge huizenprijzen, een verbouwing is het alternatief. De verwachting is dat de trend ook tijdens het tweede deel van 2019 zal doorzetten. Kortom, veel omzet bij woonwinkels en interieurbouwers.

Onvoorziene trend
Er was een daling van van de omzet van woonwinkels van 3% voorspeld. In tegenstelling tot deze verwachting steeg de omzet van de interieur- en meubelbranche met maar liefst 4,6% in het eerste halve jaar van 2019. Een belangrijke oorzaak is de vastlopende huizenmarkt; mensen gaan in eigen omgeving veranderen.

Interieuradviseurs en meubelmakers
Het HMC wil natuurlijk een goede banenmarkt voor alle studenten. Vooral voor de studenten van de opleidingen Interieuradviseur en Meubelmaker is dit een goed vooruitzicht. Nieuwsgierig naar de inhoud van deze opleidingen? Lees het hieronder.

Interieuradviseur
Als interieuradviseur ben je werkzaam in de woonbranche of in de projectinrichting. Je ontwerpt en adviseert klanten die een interieurontwerp en -advies nodig hebben over de juiste materialen, kleuren en meubelen. Dit doe je aan de hand van een ontwerp van de ruimten waarin je de ideeën en wensen van de klant hebt verwerkt. Daarnaast stel je een offerte op van materiaal- en arbeidskosten, verzorg je afspraken rondom de levering van de goederen en zie je erop toe dat het ontwerp goed wordt uitgevoerd.

Meubelmaker
Als meubelmaker ben je werkzaam in een meubelmakerij, meubelfabriek of een (scheeps)interieurbouwbedrijf. Hier maak je meubels, zoals stoelen, kasten en bedden, maar ook interieurbouwonderdelen zoals wand- en plafondafwerkingen voor woningen/bedrijfspanden of schepen. Aan de hand van werktekeningen weet je met welk handgereedschap of houtbewerkingmachines je het meubel kunt maken en van welk materiaal je het gaat maken.  Vervolgens ga je het monteren. Onder toezicht voer je zelfstandig werkzaamheden uit.

Meer cijfers
Benieuwd naar meer cijfers toegespitst op het HMC, bekijk dan de pagina HMC in cijfers.

De uitzending
Bekijk hier de volledige uitzending van de NOS. Bovenstaande nieuwsitem is vanaf minuut 11:30 te zien.

13 september 2019 | Interieuradviseur, Meubelmaker