Creatief vakman (ontwerpen en maken met hout)

Niveau 4 ■ BOL ■ 4 jaar ■ Amsterdam Crebonr. 25548
Als creatief vakman (ontwerpen en maken met hout) ga jij aan de slag met het ontwerpen en maken van iets waar meer en meer vraag naar is; unieke en authentieke meubels waarvan de koper weet waar het vandaan komt. Als student ben je vaak in ons HMC-Lab te vinden. Hier voel je je als een vis in het water. Je experimenteert met technologieën om toe te passen op jouw product. Een meubelstuk van alleen hout, dat is toch saai? Jij combineert dit met andere materialen. Je wordt opgeleid tot zelfstandig vakman; ondernemerschap is onderdeel van de opleiding.

De opleiding creatief vakman heeft twee richtingen, wanneer je je gaat inschrijven voor een opleiding kies je één richting. Namelijk de richting textiel/leer of de richting ontwerpen en maken met hout. Wil je kiezen voor de richting textiel/leer, klik dan hier om de richting te bekijken.

De lessen 

  • materialen, technieken en werkmethoden 
  • hand- en computertekenen 
  • (digitale) vormgeving/ontwerpen
  • werkvoorbereiding
  • presenteren 
  • werken met computergestuurde machines 
  • kunst- en cultuurgeschiedenis 
  • product- en materialenkennis 
  • ondernemersvaardigheden 
  • Nederlands/Engels/rekenen en loopbaan en burgerschap 

In leerjaar twee, drie en vier kies je keuzedelen, deze zorgen voor verdieping tijdens je opleiding. Ben jij fan van digitaal tekenen? Dan is het keuzedeel digitale technieken en productievoorbereiding een goede keuzeWil jij alles weten over (hout)bewerkingsmachines? Ga dan voor het keuzedeel vormgeven met digitaal gestuurde machinesWil jij je  naast hout  specialiseren in een ander materiaal? Dan zit jij op je plek bij het keuzedeel combineren materiaal en materiaaleigenschappen. Wil jij massief hout met zowel de hand als machinaal op het hoogst mogelijke niveau kunnen bewerken? Dan word jij vast heel blij van het keuzedeel massief houten constructies.  

Jouw toekomst als Creatief vakman
Na deze opleiding kun je als zelfstandig vakman aan de slag maar ook in dienst als maker of ontwerper bij  bijvoorbeeld  een meubelmaker of interieurbouwer. De vraag van de klant in combinatie met jouw vakmanschap en creatieve brein, zorgt gegarandeerd voor de realisatie van mooie producten.  

Met de creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap die je ontwikkelt tijdens deze vierjarige MBO-opleiding kun je een eigen bedrijf starten, maar heb je ook een sterke basis om door te stromen naar een HBO-kunstopleiding. 

AMN Talentscan
Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN talentscan. Dit is een online test die je thuis maakt. Deze test geeft inzicht in jouw mogelijkheden op het gebied van o.a. rekenen, taal en persoonlijke competenties die nodig zijn voor een goede aansluiting bij de opleiding. De uitslag van de test wordt met je besproken tijdens het intakegesprek.

Portfolio
We willen je graag beter leren kennen door te zien wat je allemaal al maakt. Je stelt daarvoor een portfolio samen, waaruit blijkt dat jij een echte maker bent en dat je creatieve ideeën hebt. Bekijk hier meer informatie over wat we verwachten van je portfolio.

Intakegesprek
Na het maken van de AMN talentscan en het uploaden van je portfolio hebt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een docent van de opleiding.
De docent bespreekt met jou (en je ouders/verzorgers) de uitslag van de AMN talentscan en zal je vragen stellen over je portfolio. Je kunt je portfolio verder toelichten en uiteraard kun jij ook al je vragen stellen over wat je nog wil weten van de opleiding.

Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden. Amsterdam is het bruisende culturele hart van Nederland, een ideale omgeving om je creatief talent te ontwikkelen. Het HMC is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het hele land en de verbindingen met de oude stad, de grote musea en de andere culturele instellingen liggen voor de deur en zijn ook met de fiets goed te bereiken. 

Video's
Aanmelden Ben je enthousiast geworden over deze opleiding? Meld je dan gelijk aan.