Creatief vakman (ontwerpen en maken met leer/textiel)

Niveau 4 ■ BOL ■ 4 jaar ■ Amsterdam Crebonr. 25548
Als creatief vakman ben je werkzaam als (zelfstandig) vakman en ondernemer die hoeden, schoenen of tassen vormgeeft, maakt en verkoopt. Tijdens de opleiding leer je zowel het traditionele vakmanschap als nieuwe (digitale) technieken. Beide vaardigheden gebruik je om traditionele en vernieuwende producten of een combinatie te ontwikkelen. Je maakt dit in opdracht of creëert vanuit eigen initiatief en zet deze op de markt. Het gaat vaak om unieke en kleine series. Dit sluit aan bij de ontwikkeling in de branche dat klanten steeds meer vragen naar authentieke en unieke producten. Producten waarvan ze weten wie het gemaakt heeft, van welke materialen en waar een verhaal achter zit. In de opleiding besteden we veel aandacht aan duurzaamheid op het gebied van materialen en nieuwe technieken.

De lessen

 • materialen en technieken
 • hand- en computertekenen
 • vormgeven en ontwerpen
 • werken met computergestuurde machines
 • kunst- en cultuurgeschiedenis
 • product- en materialenkennis
 • ondernemersvaardigheden
 • Nederlands/Engels/rekenen en loopbaan & burgerschap

Je kiest bij aanmelding voor de richting ontwerpen en maken met leer/textiel. In leerjaar 2 kies je de richting waarin je je gaat specialiseren:

 • Tassenmaker
 • Hoedenmaker
 • Schoenenmaker

De keuzedelen in leerjaar twee en drie bieden verdieping en maken specialisatie mogelijk ten aanzien van producten, materialen en digitale aansturing van productieprocessen. Op deze manier kun je jouw persoonlijke talenten en interesses in het vakgebied verder uitbreiden.

Jouw toekomst als Creatief Vakman
Na deze opleiding kun je gaan werken als zelfstandig creatief vakman of aan de slag bij een ontwerper in een atelier of bijvoorbeeld een orthopedisch schoenmaker.

Met de creativiteit, het vakmanschap en het ondernemerschap die je ontwikkelt tijdens deze vierjarige mbo-opleiding kun je een eigen bedrijf starten, maar heb je ook een sterke basis om door te stromen naar een hbo-opleiding op het gebied van kunst en design.

AMN Talentscan
Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN talentscan. Dit is een online test die je thuis maakt. Deze test geeft inzicht in jouw mogelijkheden op het gebied van o.a. rekenen, taal en persoonlijke competenties die nodig zijn voor een goede aansluiting bij de opleiding. De uitslag van de test wordt met je besproken tijdens het intakegesprek.

Portfolio
We willen je graag beter leren kennen door te zien wat je allemaal al maakt. Je stelt daarvoor een portfolio samen, waaruit blijkt dat jij een echte maker bent en dat je creatieve ideeën hebt. Bekijk hier meer informatie over wat we verwachten van je portfolio.

Intakegesprek
Na het maken van de AMN talentscan en het uploaden van je portfolio hebt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een docent van de opleiding.
De docent bespreekt met jou (en je ouders/verzorgers) de uitslag van de AMN talentscan en zal je vragen stellen over je portfolio. Je kunt je portfolio verder toelichten en uiteraard kun jij ook al je vragen stellen over wat je nog wil weten van de opleiding.

Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden. Amsterdam is het bruisende culturele hart van Nederland, een ideale omgeving om je creatief talent te ontwikkelen. Het HMC is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het hele land en de verbindingen met de oude stad, de grote musea en de andere culturele instellingen liggen voor de deur en zijn ook met de fiets goed te bereiken. 

Video's
Aanmelden Ben je enthousiast geworden over deze opleiding? Meld je dan gelijk aan.