Creatief vakman (ontwerpen en maken met leer/textiel)

Niveau 4 ■ BOL ■ 4 jaar ■ Amsterdam Crebonr. 25548

Als creatief vakman ben je werkzaam als een zelfstandig vakman en ondernemer die producten vormgeeft, maakt en verkoopt. Tijdens de opleiding heb je zowel het traditionele vakmanschap geleerd als nieuwe (digitale) technieken, die je inzet om traditionele en vernieuwende producten en combinaties daarvan te ontwikkelen. Je maakt dit in opdracht of creëert vanuit eigen initiatief en zet deze op de markt. Het gaat vaak om unieke of kleine series. Dit sluit aan bij de ontwikkeling dat klanten steeds meer vragen naar authentieke en unieke producten. Producten waarvan ze weten wie het gemaakt heeft en waar een verhaal achter zit.

De lessen

 • materialen, technieken en werkmethoden
 • hand- en computertekenen
 • (digitale) vormgeving/ontwerpen
 • werkvoorbereiding
 • presenteren
 • werken met computergestuurde machines
 • kunst- en cultuurgeschiedenis
 • product- en materialenkennis
 • ondernemersvaardigheden
 • Nederlands/Engels/rekenen en loopbaan en burgerschap

Je kiest bij aanmelding voor de richting ontwerpen en maken met leer/textiel of ontwerpen en maken met hout. Als je kiest voor de richting ontwerpen en maken met leer/textiel dan bepaal je in leerjaar 2 waarin je je gaat specialiseren.

 • Lederwarenmaker (bijvoorbeeld tassen)
 • Hoedenmaker
 • Ambachtelijk schoenmaker

De keuzedelen in leerjaar twee, drie en vier bieden verdieping en maken specialisatie mogelijk ten aanzien van producten, materialen en digitale aansturing productie- processen.

Jouw toekomst als Creatief vakman
Na deze opleiding kun je gaan werken als creatief vakman in hout of textiele materialen met als productspecialisatie, lederwarenmaker, hoedenmaker of ambachtelijk schoenmaker.

Met de creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap die je ontwikkelt tijdens deze vierjarige MBO-opleiding kun je een eigen bedrijf starten maar heb je ook een sterke basis om door te stromen naar een HBO-kunstopleiding.

Video's
Aanmelden

Ben je enthousiast geworden over deze opleiding? Meld je dan gelijk aan.

> AMN Talentscan
Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN talentscan. Dit is een online test die je thuis maakt. Deze test geeft inzicht in jouw mogelijkheden op het gebied van o.a. rekenen, taal en persoonlijke competenties die nodig zijn voor een goede aansluiting bij de opleiding. De uitslag van de test wordt met je besproken tijdens het intakegesprek.

> Portfolio
Wij vragen je voor het intakegesprek een portfolio te uploaden, waaruit blijkt dat jij een echte maker bent en dat je creatieve ideeën hebt. Bekijk hier meer informatie over wat we verwachten van je portfolio.

Meer info portfolio

> Intakegesprek
Na het maken van de AMN talentscan en het uploaden van je portfolio hebt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een docent van de opleiding.
De docent bespreekt met jou (en je ouders/verzorgers) de uitslag van de AMN talentscan en zal je vragen stellen over je portfolio. Je kunt je portfolio verder toelichten en uiteraard kun jij ook al je vragen stellen over wat je nog wil weten van de opleiding.

Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden. Amsterdam is het bruisende culturele hart van Nederland, een ideale omgeving om je creatief talent te ontwikkelen. Het HMC is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het hele land en de verbindingen met de oude stad, de grote musea en de andere culturele instellingen liggen voor de deur en zijn ook met de fiets goed te bereiken.