Niveau 4 ■ BOL ■ 3 jaar ■ Amsterdam Crebonr. 25663

Als pianotechnicus ben je werkzaam in een ambachtelijk bedrijf of je werkt vanuit je eigen bedrijf. Je komt regelmatig bij mensen thuis, op muziekscholen of in theaters om piano’s of vleugels te stemmen. In de werkplaats voer je voornamelijk reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit. Je weet hoe een piano/vleugel is opgebouwd, uit welke onderdelen het bestaat en hoe je deze kunt vervangen of repareren zodat het speelmechanisme weer optimaal functioneert.

De lessen
Tijdens deze opleiding leer je alles over de verschillende onderdelen van een piano/vleugel. Je leert de technische staat van de piano te analyseren en reparaties uit te voeren aan het klanklichaam en het mechaniek. Hierbij leer je de verschillende kastonderdelen uit elkaar halen en in elkaar zetten en de piano zuiver te stemmen. Als je kiest voor de uitstroom ondernemer leer je ook een offerte opstellen waarmee je de klant informeert over te verrichten werkzaamheden, het plan van aanpak en de kosten. Verder bestaat het ondernemerschap uit het starten, innoveren, beheren en beleid opstellen voor een onderneming. Uiteraard krijg je ook les in de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Jouw toekomst als Pianotechnicus
Na deze opleiding kun gaan werken als pianostemmer, pianorestaurateur of als zelfstandig ondernemer pianotechniek. Ook zou je een opleiding op HBO-niveau kunnen gaan doen.

Video
Bekijk hieronder de voorlichtingsvideo over de opleiding pianotechnicus.

Aanmelden
Ben je enthousiast geworden over deze opleiding? Meld je dan gelijk aan. Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor een AMN talentscan. De uitkomst daarvan bespreken we met jou en (eventueel) je ouder(s)/verzorger(s). De test en het gesprek hebben als doel dat je wordt geplaatst in een opleiding die optimaal aansluit bij je mogelijkheden.

Let op: het kwalificatiedossier van de opleiding Pianotechniek veranderd per 1 augustus 2021 van niveau 3 naar niveau 4. In de opleidingengids 2021-2022 staat nog niveau 3 i.p.v. niveau 4.