Leerwegen

Bij de meeste opleidingen op het HMC heb je de keuze uit BOL en BBL Beide diploma’s zijn gelijkwaardig.

BOL – leren
Kies je voor een BOL-opleiding dan volg je je praktijk- en theorielessen op school. Ook loop je meerdere keren een periode stage bij een erkend leerbedrijf om praktijkervaring op te doen.

BBL – werken én leren
Kies je voor een BBL-opleiding, dan ga je leren en werken tegelijk. Om een BBL-opleiding te doen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Door de erkenning van het leerbedrijf weet je zeker dat je het vak daar goed in de praktijk gaat leren. Heb je nog geen baan? Dan zul je zelf een baan moeten vinden. Je gaat vier dagen in de week werken bij je bedrijf om praktijkervaring op te doen. Daarnaast ga je 8 uur in de week naar school om de theorie te leren.

Hoe zorg je dat jouw bedrijf een erkend leerbedrijf is?

  1. Via stagemarkt.nl kun je checken op het crebonummer van je opleiding om te zien welke bedrijven erkende leerbedrijven zijn. Het crebonummer vind je op de pagina van jouw opleiding naar keuze rechts bovenin.
  2. Wanneer je werkgever geen erkend leerbedrijf is, dan kan het bedrijf de erkenning aanvragen via de website: s-bb.nl. Deze organisatie kijkt of het bedrijf aan de voorwaarden voldoet om een erkend leerbedrijf te worden. Wanneer dit het geval is, krijgen zij de erkenning en kun jij hier gaan werken én studeren bij het HMC.

Samenwerkingsverband Meubelindustrie 
Sommige bedrijven zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband. Wanneer deze bedrijven hierbij zijn aangesloten, dan weet je zeker dat het een erkend leerbedrijf is. Meer informatie hierover vind je op hun website.

Deeltijd – voor volwassenen
Voor iedereen van 23 jaar en ouder biedt het HMC op beide locaties ook vakopleidingen die in deeltijd kunnen worden gevolgd: meubelmaken, meubelrestauratie en meubelstofferen. Deze vakopleidingen zijn opleidingen op MBO 2 niveau die in een aantal dagdelen per week kunnen worden gevolgd. De opleidingen meubelmaken en meubelstofferen duren twee jaar en de opleiding meubelrestauratie duurt één jaar. Na het met goed gevolg afleggen van de proeve van bekwaamheid ontvang je aan het eind van de opleidingen meubelmaken en meubelstofferen een branche-erkend diploma en van de opleiding meubelrestauratie een HMC-certificaat.

Lees alles over de MBO-vakopleidingen in de Folder vakopleiding. Aanmelden voor een vakopleiding kan via HMC NEXT.