Doorstuderen

Doorstromen binnen het HMC
Na het behalen van een niveau 2 BOL- of BBL-diploma kun je doorstromen naar niveau 3 BOL of BBL of BOL. Hetzelfde geldt voor het behalen van een niveau 3 BOL- of BBL-diploma, daarmee kun je doorstromen naar niveau 4 BOL of BBL. In verband met de maximale studieduur kun je in principe maximaal één niveau hoger doorstromen. Het niveau waarop je kunt instromen is afhankelijk van je vooropleiding. Bij instroom met een mbo-diploma wordt bij de intake vastgesteld hoelang de studieduur is.

 

Doorstromen naar een Associate degree

Na het behalen van een niveau 4 BOL-diploma kun je doorstromen naar een Associate degree-traject (Ad). Het Ad-programma is een hbo-studieprogramma van twee jaar en leidt je op voor een specifiek beroep. Het voordeel is dat een Ad-programma naadloos aansluit op het derde studiejaar van de bijbehorende bacheloropleiding. Doorstromen vanuit het HMC is onder andere mogelijk bij één van de volgende Ad-trajecten:

  • Ondernemen bij de Rotterdam Academy. Dit is het onderdeel van de Hogeschool Rotterdam dat de 2-jarige hbo-opleidingen aanbiedt. Wil je je kennis verdiepen gericht op ondernemerschap of wil je je als zelfstandig ondernemer vestigen? Dan is deze Ad-opleiding misschien wat voor jou. Je leert alles over het starten en opschalen van een eigen bedrijf.
  • Arts & Crafts bij de Rotterdam Academy, welke voor dit Ad-traject nauw samenwerkt met de Willem de Kooning Academie. Bij deze 2-jarige hbo-opleiding kun je je ambachtelijke, creatieve en commerciële vaardigheden verdiepen en uitbreiden. Je leert meer eigenheid en creativiteit toe te voegen. Eventueel is het mogelijk hierna door te studeren bij de bacheloropleiding Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie.

Doorstromen naar het HBO

Na het behalen van een niveau 4 BOL-diploma kun je ook direct doorstromen naar het hbo.  Van de HMC-studenten stroomt 16% door naar het hbo. Veel gekozen richtingen, inclusief de opleidingen en scholen waar je een goede aansluiting met je HMC-diploma vindt, staan hieronder op een rijtje:

– Bouwkunde
Bouwkunde is een brede opleiding waarmee je in verschillende beroepen terecht kunt komen. Bv. bij architectenbureaus, aannemers, projectontwikkelaars, als constructeur, bij (bouwfysische) adviesbureaus.

Opleidingen en scholen:
Academie van Bouwkunst (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
Academie van Bouwkunst (ArtEZ Arnhem)
Bouwkunde, Civiele Techniek, Bouwmanagement & Vastgoed (Hogeschool InHolland)

Built Environment (Hogeschool van Amsterdam)
Bouwkunde (Windesheim)
Bouwkunde (Haagse Hogeschool)
Engineering: Product Ontwerpen (Hogeschool van Amsterdam)

– Kunstacademies
Nederland kent verschillende kunstacademies en kunstopleidingen. Deze verzorgen studies op het gebied van beeldende kunst en vormgeving (bv. interieurvormgeving en meubelvormgeving), maar ook docentenopleidingen beeldende kunst.

Opleidingen en scholen:
 ArtEZ (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en Zwolle)
Design Academy Eindhoven
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
Willem de Kooning Academie (Rotterdam)
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)

– Docentenopleidingen
Met een docentenopleiding kun je aan de slag als docent. Bv. op een praktijkopleiding, een vakschool of als docent beeldende vorming.

Opleidingen en scholen:
Breitner Academie 
ArtEZ (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem)
Hogeschool voor de Kunsten (Utrecht)
Fontys Hogeschool (Tilburg)
Hanzehogeschool Academie Minerva (Groningen)
NHL Stenden Hogeschool

– Interieurarchitectuur
Met een opleiding in interieurarchitectuur kun je bijvoorbeeld aan de slag als interieurarchitect of ruimtelijk vormgever.

Opleidingen en scholen:
Thomas More interieur & design (Mechelen)
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)
Willem de Kooning Academie
Interior design & styling-Jan des Bouvrie Academy

– Overig
Er zijn naast de relevante opleidingen natuurlijk ook nog andere opleidingen die een mooie aansluiting op het HMC kunnen zijn. Hieronder zie je er een aantal.

Opleiding en scholen:
Nederlandse Fotovakschool 
Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
Vastgoed & Makelaardij (o.a. Fontys Hogeschool)
West Dean College (Engeland)
Akademie Vogue (Amsterdam)
Academie Artemis