HMC in cijfers

Aan de hand van allerlei cijfers geven we je een indruk van hoe het HMC het als vakschool doet. Deze cijfers kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

MBO transparant
Bij het maken van een keuze van je vervolgopleiding kijkt je naar allerlei zaken om de keuze te maken van jouw opleiding. MBO Transparant kan je hierbij helpen. Zij brengen in beeld hoe scholen presenteren op een aantal belangrijke indicatoren, zoals voortijdig schoolverlaten, diplomaresultaat en studenttevredenheid. Bekijk hier de cijfers om te zien hoe het HMC scoort op deze indicatoren.

JOB-Monitor
JOB staat voor Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en is de vakbond voor én door mbo’ers. Elke twee jaar onderzoekt JOB de tevredenheid van mbo’ers. Het HMC doet mee aan dit onderzoek. Bekijk hier de resultaten van 2018.

Voortijdig Schoolverlater (VSV)
Een VSV’er (Voortijdige SchoolVerlater) is een uitstromer die jonger is dan 23 jaar zonder een diploma op HAVO-, VWO- of MBO-2, 3 of 4 niveau of hoger. Het doel van deze indicator is om in beeld te krijgen hoeveel studenten de instelling verlaten zonder een diploma. Bekijk hier de resultaten van onze school bekijken. Scroll naar beneden om de cijfers VSV te bekijken.

Cijfers studiekeuze
Wanneer je bij ons een opleiding gaat volgen, wil je natuurlijk uiteindelijk je diploma halen. Bekijk hier de cijfers van het studiesucces van onze school bekijken. Scroll naar Jaarresultaat en Diplomaresultaat.

Doorstuderen en werken
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een Associate degree-traject (Ad). Het Ad-programma is een HBO-studieprogramma van twee jaar en leid je op voor een specifiek beroep. Je kunt ook direct doorstromen naar een volledige HBO opleiding. Lees hier meer over het AD-programma en doorstromen naar HBO-opleidingen.

Het merendeel van de afgestudeerden zijn gaan werken en vinden binnen een maand een baan. Iets meer dan 30 procent va de afgestudeerden gaan doorstuderen. Bekijk hier alle resultaten  van het alumni onderzoek 2017.

Macrodoelmatigheid
Het MBO speelt een cruciale rol in het opleiden van vakmensen waaraan de Nederlandse economie behoefte heeft. Het is van belang dat de vaardigheden en kennis die jongeren in het mbo leren zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van de arbeidsmarkt. Deze aansluiting is voor verbetering vatbaar en daarom is de wet marcodoelmatigheid beroepsonderwijs ingevoerd.

Op voorbereiding van deze wet heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) onderzoek gedaan naar de macrodoelmatigheid van MBO scholen. In het onderzoek worden opleidingen, die ook op het HMC gegeven worden, genoemd vanwege een score onder de norm. Uit eerdere onderzoeken van het HMC blijkt dat het goed gesteld is met de macrodoelmatigheid. Het HMC heeft daarom onderzoek gedaan om inzicht te geven welk deel van de studenten voor, tijdens en na hun studie een baan heeft of een opleiding volgt.

In tegenstelling tot het ROA onderzoek, waaruit blijkt dat opleidingen die ook aan het HMC gegeven worden onder de norm scoren, blijkt dat de gediplomeerden van het HMC geen slechter arbeidsmarktperspectief hebben dan de gemiddelde mbo-gediplomeerde. Van de gediplomeerden van het HMC heeft 74 procent (Amsterdam: 72 procent en Rotterdam: 76 procent) anderhalf jaar na slagen een baan tegenover 69 procent bij andere mbo-instellingen. Bekijk hier meer resultaten van het onderzoek over macrodoelmatigheid.