Studiekosten

De kosten van een opleiding bestaan uit het lesgeld, gereedschapskist, tekenpakketten, leermiddelenkosten en een laptop. De totale kosten verschillen per opleiding. In dit overzicht laten we je gemakkelijk zien waar de studiekosten uit bestaan. Hieronder lichten we ook alles toe.

Leermiddelenkosten
Per opleiding betaal je voor schoolbenodigdheden zoals readers, licenties, werkstukmaterialen en veiligheidsschoenen. De totale kosten verschillen per opleiding. Bekijk hieronder een indicatie van de leermiddelenkosten voor een opleiding:

Wil je het overzicht graag uitgeprint met een opleidingengids ontvangen? Vraag dan het informatiepakket aan.

Lesgeld
Vanaf je 18e ben je verplicht om lesgeld te betalen. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgelegd. Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je zien hoeveel het lesgeld is en of je recht hebt op een studentenreisproduct. Wil je een BBL-opleiding volgen? Dan betaal je cursusgeld aan MBOwebshop.
Gereedschapskist
Bij de opleidingen van de richtingen meubel, techniek en design maak je gebruik van gereedschap. In onze praktijklokalen is veel (elektrisch) gereedschap beschikbaar. Om efficiënt te kunnen werken en om de beschikbare praktijkruimten zo effectief mogelijk in te kunnen richten is het nodig dat jij zelf beschikt over eigen gereedschap. Dit gereedschap ontvang je van het HMC, hier zijn geen kosten aan verbonden. Dit persoonlijk handgereedschap heb je ook nodig voor je stages en in je verdere loopbaan. De voorgeschreven gereedschappen voldoen aan hoge kwaliteitseisen en gaan een leven lang mee!
Tekenpakketten
Bij de opleidingen van de richtingen interieur, meubel en design ontvang je vanuit het HMC een tekenpakket. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Deze tekenmaterialen gebruik je tijdens de lessen en worden jouw eigendom.
Laptop
Het HMC heeft voor schooljaar 2022/2023 besloten om Bring Your Own Device (BYOD) in te voeren. Met BYOD is het de bedoeling dat onze studenten een eigen laptop meenemen naar school.

AVD
In principe is het de bedoeling dat studenten door middel van WVD kunnen werken met de HMC-werkplek. WVD is de oude benaming van Microsoft en wordt momenteel AVD genoemd. Met AVD kun je op elke laptop gebruik maken van alle HMC-applicaties die je nodig hebt tijdens je opleiding, zoals teken- en ontwerpprogramma’s. Dit biedt als voordeel dat zelfs ‘zware’ applicaties te gebruiken zijn op een relatief ‘lichte’ laptop. AVD is OS onafhankelijk, wat inhoudt dat je met elk besturingssysteem verbinding kunt maken met de HMC-werkplek, zoals Windows, macOS, iOS, Android of Linux.

Als het gaat om de basis specificaties van laptops, zijn hieronder de vereisten opgesomd waaraan een laptop minimaal moet voldoen om je studie bij het HMC te kunnen volgen:

  • CPU: 1 GHz of snellere processor.
  • RAM: 4.0 GB RAM.
  • Harde schijf: 3.0 GB of meer beschikbare schijfruimte.
  • Video: Grafische hardware versnelling vereist DirectX 9 of later, met WDDM 2.0 of hoger
  • Een externe muis voor tekenprogramma’s

Optioneel:

  • Standaard laptopcamera, microfoon en speakers
  • USB-C (of losse verloopstekker) om een monitor aan te kunnen sluiten

Let op dit zijn minimale specificaties om met AVD te kunnen werken!

Aanschaffen laptop
Bij het HMC kun je gebruikmaken van een goede leaseregeling via The Rent Company (TRC). Hier worden drie soorten Windows-laptops aangeboden. Wij adviseren om de lichtste laptop te kiezen die wordt aangeboden. De andere twee soorten laptops zijn wat zwaarder en kunnen eventueel op eigen initiatief worden gekozen. Vanuit de ICT adviseren wij een Windows-laptop te gebruiken, omdat de infrastructuur en systemen van het HMC ook gebaseerd zijn op Windows. We kunnen ook ondersteuning bieden voor Apple (macOS/iOS) producten, omdat er binnen de ICT redelijke basiskennis aanwezig is. Helaas kunnen we geen ondersteuning bieden voor Android- en Linux-producten, omdat we daar geen kennis van hebben.

Onderstaande zijn de modellen die The Rent Company aanbied:

  • Dell – Latitude 3440 – i3 – 14″ FHD touch – Intel® Core i3-1215U
  • Dell – Latitude 3440 – i5 – 14″ FHD touch – Intel® Core i5-1335U
  • Dell – Mobile Precision 3570 – i5 – 15,6″ FHD non-touch – Intel® Core i5-1235U

In de informatieflyer van TRC vind je meer informatie.
Heb je vragen hierover? Mail naar: helpdesk@hmcollege.nl.

Lesmateriaal
Niet voor alle vakken zijn boeken beschikbaar op de markt, daarom wordt door het HMC zelfontwikkelde lesstof in de vorm van readers tegen kostprijs beschikbaar gesteld. De benodigde materialen voor het oefenen in de praktijklessen worden door school verstrekt. Voor het maken van individuele werkstukken kies je zelf de materialen (kwaliteitseisen in overleg met docent) die je in de (school)winkel kunt aanschaffen. Mocht je de materialen niet zelf kunnen aanschaffen, dan bieden we de mogelijkheid om een (eenvoudig) werkstuk in opdracht van school te maken. Het werkstuk blijft dan wel eigendom van school.
Extra voorzieningen
Het HMC biedt de studenten een aantal extra voorzieningen. Het gaat hierbij om onderwijsactiviteiten die de opleiding meer inhoud geven, maar die niet binnen onze wettelijke taken vallen. Voorbeelden hiervan zijn introductiedagen en excursies. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Studiefinanciering
Voor 18-jarigen is er de Wet Studiefinanciering. Mbo’ers komen ook in aanmerking voor het studentenreisproduct (OV jaarkaart). Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je hierover meer informatie vinden.
Betalingsregeling of studentenfonds
Ben je niet in staat om in één keer het volledige bedrag voor je leermiddelen te betalen of ben je financieel niet in staat om deze kosten te dragen, dan hoeft dat geen belemmering te zijn om je aan te melden voor een opleiding bij het HMC. Het HMC heeft diverse opties om je hierin te ondersteunen.

  1. Betalingsregeling via MBOwebshop
    Via MBOwebshop kun je een betaalregeling treffen. Bekijk hier meer informatie.
  2. Betalingsregeling via HMC
    Wanneer het niet lukt om via MBOwebshop een betalingsregeling te treffen, dan kun je contact opnemen met het HMC via het emailadres: studentenfonds@hmcollege.nl.
  3. Studentenfonds
    Het HMC heeft een studentenfonds. Met dit fonds proberen we te voorkomen dat studenten vanwege financiële redenen afzien van het volgen van een opleiding bij ons of het volgen van onderwijsactiviteiten. Het fonds is onder andere beschikbaar voor (ouders/verzorgers van) BOL-studenten jonger dan 18 jaar die onvoldoende financiële middelen hebben voor de aanschaf van verplichte onderwijsbenodigdheden. Lees hier meer informatie over deze ondersteuning en hoe je dit kunt aanvragen. Je kunt hier het aanvraagformulier downloaden.

Daarnaast biedt het studentenfonds ook ondersteuning aan de volgende studenten:

  • Studenten (BOL en BBL) die lid zijn van de studentenraad.
  • Studenten (BOL en BBL) die activiteiten verrichten op bestuurlijk of maatschappelijk gebied.
  • BOL studenten die wegens een bijzondere omstandigheid studievertraging hebben opgelopen en geen recht meer hebben op studiefinanciering. Bijzondere omstandigheden zoals, ziekte, zwangerschap, handicap en

Lees hier de volledige regeling van het studentenfonds.