Studiekosten

De kosten van een opleiding bestaan uit het lesgeld, gereedschapskist, tekenpakketten, leermiddelenkosten en een laptop. De totale kosten verschillen per opleiding. In dit overzicht laten we je gemakkelijk zien waar de studiekosten uit bestaan. Hieronder lichten we ook alles toe.

Leermiddelenkosten
Per opleiding betaal je voor schoolbenodigdheden zoals readers, licenties, werkstukmaterialen en veiligheidsschoenen. De totale kosten verschillen per opleiding. Bekijk hieronder een indicatie van de leermiddelenkosten voor een opleiding:

Wil je het overzicht graag uitgeprint met een opleidingengids ontvangen? Vraag dan het informatiepakket aan.

Lesgeld
Vanaf je 18e ben je verplicht om lesgeld te betalen. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgelegd. Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je zien hoeveel het lesgeld is. Reiskosten komen voor eigen rekening. Wil je een BBL opleiding volgen? Dan betaal je een lesgeldbijdrage aan Studers.
Gereedschapskist
Bij de opleidingen van de richtingen meubel, techniek en design maak je gebruik van gereedschap. In onze praktijklokalen is veel (elektrisch) gereedschap beschikbaar. Om efficiënt te kunnen werken en om de beschikbare praktijkruimten zo effectief mogelijk in te kunnen richten is het nodig dat jij zelf beschikt over eigen gereedschap. Dit gereedschap ontvang je van het HMC, hier zijn geen kosten aan verbonden. Dit persoonlijk handgereedschap heb je ook nodig voor je stages en in je verdere loopbaan. De voorgeschreven gereedschappen voldoen aan hoge kwaliteitseisen en gaan een leven lang mee!
Tekenpakketten
Bij de opleidingen van de richtingen interieur, meubel en design ontvang je vanuit het HMC een tekenpakket. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Deze tekenmaterialen gebruik je tijdens de lessen en worden jouw eigendom.
Laptop
Om gebruik te maken van teken- en ontwerpprogramma’s, benaderen van readers/syllabussen en digitaal te communiceren met docenten en medestudenten werk je veel met een laptop. Voor alle opleidingen is het daarom verplicht om zelf een laptop aan te schaffen. Bij het HMC kun je gebruik maken van een goede leaseregeling via The Rent Company. Hiermee weet je zeker dat je een passende laptop hebt voor je opleiding en ben je verzekerd bij schade en diefstal. Je leest hier de voordelen van het aanschaffen van een laptop via the Rent Company. Wanneer je bij ons op school komt, ontvang je informatie over hoe je de laptop kunt aanschaffen. Uiteraard kun je zelf ook een laptop aanschaffen bij een leverancier naar voorkeur. Heb je vragen hierover? Mail naar: helpdesk@hmcollege.nl.
Lesmateriaal
Niet voor alle vakken zijn boeken beschikbaar op de markt, daarom wordt door het HMC zelfontwikkelde lesstof in de vorm van readers tegen kostprijs beschikbaar gesteld. De benodigde materialen voor het oefenen in de praktijklessen worden door school verstrekt. Voor het maken van individuele werkstukken kies je zelf de materialen (kwaliteitseisen in overleg met docent) die je in de (school)winkel kunt aanschaffen. Mocht je de materialen niet zelf kunnen aanschaffen, dan bieden we de mogelijkheid om een (eenvoudig) werkstuk in opdracht van school te maken. Het werkstuk blijft dan wel eigendom van school.
Extra voorzieningen
Het HMC biedt de studenten een aantal extra voorzieningen. Het gaat hierbij om onderwijsactiviteiten die de opleiding meer inhoud geven, maar die niet binnen onze wettelijke taken vallen. Voorbeelden hiervan zijn introductiedagen en excursies. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Studiefinanciering
Voor 18-jarigen is er de Wet Studiefinanciering. Mbo’ers komen ook in aanmerking voor het studentenreisproduct (OV jaarkaart). Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je hierover meer informatie vinden.
Betalingsregeling of studentenfonds
Ben je niet in staat om in één keer het volledige bedrag voor je leermiddelen te betalen of ben je financieel niet in staat om deze kosten te dragen, dan hoeft dat geen belemmering te zijn om je aan te melden voor een opleiding bij het HMC. Het HMC heeft diverse opties om je hierin te ondersteunen.

 1. Betalingsregeling via Studers
  Via Studers kun je een betaalregeling treffen. Bekijk hier meer informatie.
 2. Betalingsregeling via HMC
  Wanneer het niet lukt om via Studers een betalingsregeling te treffen, dan kun je contact opnemen met het HMC via het emailadres: studentenfonds@hmcollege.nl.
 3. Studentenfonds
  Het HMC heeft een studentenfonds. Met dit fonds proberen we te voorkomen dat studenten vanwege financiële redenen afzien van het volgen van een opleiding bij ons of het volgen van onderwijsactiviteiten. Het fonds is onder andere beschikbaar voor (ouders/verzorgers van) BOL-studenten jonger dan 18 jaar die onvoldoende financiële middelen hebben voor de aanschaf van verplichte onderwijsbenodigdheden. Lees hier meer informatie over deze ondersteuning en hoe je dit kunt aanvragen. Je kunt hier het aanvraagformulier downloaden.

Daarnaast biedt het studentenfonds ook ondersteuning aan de volgende studenten:

 • Studenten (BOL en BBL) die lid zijn van de studentenraad.
 • Studenten (BOL en BBL) die activiteiten verrichten op bestuurlijk of maatschappelijk gebied.
 • BOL studenten die wegens een bijzondere omstandigheid studievertraging hebben opgelopen en geen recht meer hebben op studiefinanciering. Bijzondere omstandigheden zoals, ziekte, zwangerschap, handicap en

Lees hier de volledige regeling van het studentenfonds.

Subsidie STAP-budget
De BBL-opleidingen van het HMC komen in aanmerking voor het STAP-budget. Het STAP-budget is een regeling waarmee je maximaal 1 keer per jaar een geldbedrag van maximaal 1000 euro incl. BTW kan aanvragen voor het volgen van een opleiding, cursus of training. Via het STAP scholingsregister kun je zien welke opleidingen in aanmerking komen voor het STAP-budget (UWV_STAP – Scholingsregister (stapuwv.nl). Let erop dat je bij de naam van de opleider Hout- en meubileringscollege intypt. Als jouw opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget kun je met je DigiD het STAP-budget aanvragen: UWV_STAP – Home (stapuwv.nl).  Elke twee maanden start er een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. De opleiding mag 4 weken na indiening van de aanvraag starten, maar moet binnen 3 maanden na de aanvraagperiode starten. Voor de opleidingen die in september 2023 starten kun je daarom op 1 juli 2023 STAP-budget aanvragen. Let erop dat het budget erg snel op is en dat je dus meteen op 1 juli om 10:00 de aanvraag moet doen om nog in aanmerking te komen. Meer informatie kun je op de website van Rijksoverheid.