Deelnemers excellentieprogramma delen ervaringen

04 maart 2019

Sinds 2015 heeft het ministerie van Onderwijs extra middelen ter beschikking gesteld om excellentie in het mbo te bevorderen. Het HMC was één van de zestig scholen die in 2015-2016 aan de slag ging met excellentie. Wat het HMC, maar ook andere scholen, precies gedaan hebben binnen het excellentieprogramma is uitgebreid te zien en te horen tijdens de conferentie ‘Excellentie in het mbo – kansen bieden, kansen pakken’. Deze vindt plaats op 11 maart in het Utrechtse Tivoli Vredenburg.

Uitdaging
Studenten en docenten van de verschillende scholen laten op de excellentiefair zien welke successen zij hebben behaald. Oud HMC’er Annelien Gispen haalde in 2017 haar diploma bij het HMC en studeert nu aan de Design Academy in Eindhoven. Wat het Excellentieprogramma haar heeft gebracht? ‘Ik kwam van de havo en wilde meubels leren maken, daarom koos ik voor het mbo. In het begin miste ik wel wat uitdaging maar daar bracht het excellentieprogramma verandering in. Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan! We leerden over technieken en materialen die in de gewone lessen minder aan bod kwamen’.

Persoonlijke ontwikkeling
Het Excellentieprogramma duurde twee jaar. In het tweede jaar was er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Annelien leerde hoe waardevol zelfreflectie is en waar haar talenten liggen. Haar talent liet ze zien op diverse beurzen, zoals de Dutch Design Week en Salone del Mobile in Milaan. Waardoor ze in contact kwam met een stylist van VT Wonen, in het magazine stond, op tv kwam én, haar meubels gaan in productie! ‘Een drukke tijd’ omschrijft Annelien deze periode. ‘Tussen het genoemde door begon ik met mijn vervolgopleiding op Design Academy Eindhoven. Het was lastig om alles op de rit te houden. Maar dankzij het excellentieprogramma ben ik gelukkig gewend om hard en onder druk te werken. Ik heb geleerd te focussen op wat ik wil en daarvoor te gaan.’

Vooruitkijken
Tijdens de conferentie is Annelien gevraagd haar verhaal te vertellen. Aan de hand van de ervaringen van deelnemers wordt teruggekeken op de afgelopen vier jaar van het excellentieprogramma en wat het het mbo heeft gebracht. Daarnaast wordt er ook vooruitgekeken: hoe gaan de scholen excellentie duurzaam verankeren in het onderwijs?

Annelien met één van haar producten.

04 maart 2019 | Niet gecategoriseerd