HMC studenten maken levensgrote replica’s van oude Romeinse Meubels

31 januari 2024

Sinds het begin van het schooljaar werken studenten Eline van den Berg, Kiki Bakker, Djairo Elgersma, Jan Roukens, Pebbles Thiebou en Thomas Modrall Sperling van opleiding ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouw aan een bijzonder project! Dit groepje studenten is bezig met het vervaardigen van levensgrote replica’s van oude Romeinse meubels voor een nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, het Limburgs Museum en het Thermenmuseum

Het is een uniek project waar maar weinig studenten de kans voor kregen. Het vervaardigen van deze meubels vereist bijzondere vaardigheden, dus aan het begin van het schooljaar is er een team samengesteld dat gezamenlijk aan deze uitdaging mag werken.  

Complexe opdracht Er is beperkte informatie beschikbaar over meubels uit die periode, waardoor de studenten in de eerste weken intensief bezig zijn geweest met de voorbereiding van het werk. Ze zijn de boeken in gedoken om alle informatie bij elkaar te verzamelen over de meubelen. Dit was veel voorbereidend werk waar je bij een gewone opdracht geen rekening mee hoeft te houden. De constructie van de meubels omvat complexe technieken zoals houtdraaien, hout buigen, het gebruik van verschillende freestechnieken en handarbeid. Een mooie aanvulling op hun specialisatie ‘innovatief meubelmaken’ met een grote leeropbrengst.

Inspiratie van lang geleden De studenten maken een selectie van diverse Romeinse meubelstukken uit het jaar 200 n.C. De inspiratie voor deze meubels is afkomstig van de “sarcofaag van Simpelveld”, ontdekt in Simpelveld, Limburg, in 1930. In deze sarcofaag zijn meubelstukken uit steen gehouwen die ooit in een villa hebben gestaan.

Wanneer te zien?
Nog even geduld, want dit is een exclusieve blik achter de schermen. De studenten lopen op dit moment stage binnen een ander bedrijf, maar zijn vanaf begin februari weer volop bezig in de werkplaats van het museum. Ze streven ernaar om vóór de tentoonstelling in april 2024 de meubels te voltooien.

Op deze manier maken de studenten de geschiedenis van duizenden jaren geleden tastbaar. Een mooie manier om onze studenten te betrekken bij musea en hun vakmanschap en talent een podium te bieden! 

Klik hier om meer te lezen over de tentoonstelling van 25 april t/m 25 augustus bij het Rijksmuseum van oudheden.