Kennismaken in Milaan met nieuwe Nederlandse HMC Meesters

11 maart 2019

Tussen bekende werken van de oude Nederlandse Meester Rembrandt presenteren (oud) studenten van het HMC hun werk in Milaan tijdens de Salone del Mobile van 9 t/m 14 april 2019. Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche staat het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano. Dit jaar brengt het paviljoen het Nederlandse themajaar 2019, Rembrandt and the Dutch Golden Age, onder de aandacht.

Meesters van de toekomst
Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, sprak eerder zijn bewondering uit over het ambacht dat de studenten van het HMC wordt geleerd. ‘Dit is iets om te koesteren en trots op te zijn. De combinatie met de nieuwe technieken maakt dat vakmanschap niet iets van vroeger is maar van nu en de toekomst’, aldus Taco Dibbits. Precies dát laat het HMC zien tijdens Masterly – The Dutch in Milano. Met als achtergrond het werk van de grote meester Rembrandt presenteren nog maar net afgestudeerden en huidige studenten hun meesterstukken. Kom langs en beoordeel zelf of dit de meesters van de toekomst zijn.

Vakmanschap van HMC’ers
Het bijzondere Kersenhouten kabinet van Bart Huijpen zit vol moeilijke details die het ontwerp naar een hoger niveau tillen en waar de liefde voor het ambacht vanaf spat. Vooral het houten scharnier en de zichtbare pen-gatverbindingen zijn bijzonder. In het werk van Quinten Lokhorst ziet men niet alleen vakmanschap en ambacht maar ook een slimme doorvoering van een concept, het past perfect in een Tiny house.
Binnen het vakmanschap en meesterschap speelt perfectionisme vaak een belangrijke rol. Maaike Duijvekam herkent dit maar zoekt graag naar de kracht van eenvoud. Haar tassen zijn hier een mooie afspiegeling van. Meintje Bleeker werd geïnspireerd door een bezoek aan het Rijksmuseum. Haar hoeden collectie staat prachtig in de stand van het HMC en zou zo in het Rijksmuseum kunnen staan.

Kennismaken
Niet alleen het vakmanschap van de eerder beschreven vier (oud) studenten van het HMC is te zien bij Masterly tijdens Salone del Mobile. In totaal laten negen Nieuwe Meesters hun werk zien in de HMC stand. Benieuwd naar hun werk en wie zij zijn? Hou onze kanalen in de gaten want de komende weken laten wij jullie al kennis maken met de negen (oud) HMC’ers.

Internationale banden aanhalen en versterken
Voorzitter College van Bestuur Frans Veringa vertelt: ‘Binnen het HMC wordt internationalisering een steeds belangrijker thema. Wij willen graag de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC aanhalen én versterken om zo kennis uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Salone del Mobile is uiterst geschikt om deze internationale banden te bekrachtigen. Daarbij geven we studenten, die startende ondernemer zijn, de kans om zich te presenteren aan de branche.’

Lees hier alle verhalen van de HMC meesters.

Ontwerpen Quinten Lokhorst voor de Nachtwacht