Nieuw: versnelde opleiding tot Interieurvakman

03 september 2021

Door de toenemende vraag en het tekort aan goede interieurvakmensen staat de woonbranche te springen om extra mensen. Het HMC, INretail, Werkgeverservicepunt en UVW pakken dit probleem gezamenlijk aan. Hiermee gaan zij zich actief richten op het werven en opleiden van zij-instromers tot interieurvakman (m/v).

Op dit moment worden er al 30% meer studenten opgeleid ten opzichte van voorgaande jaren, maar deze 130 studenten zijn helaas maar een fractie van het aantal dat nodig is om het tekort van zo’n 800 openstaande vacatures in de branche op te vullen. Om het probleem in een stroomversnelling aan te pakken is er gekeken naar de mogelijkheid om zij-instromers aan te trekken. Dit zijn kandidaten die passen bij het profiel van interieurvakmensen.

Vanuit de bovengenoemde samenwerking is het doel dat het UWV en Werkgeverservicepunt deze kandidaten zoeken en benaderen. Andere partners houden vervolgens speeddates met de kandidaten om te kijken of er een match is. Vervolgens kunnen de studenten de opleiding gaan volgen en aan de slag bij het bedrijf. Iedere partner is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel van de te starten opleiding.

De nieuwe opleiding zal negen maanden duren, waarbij men één dag per week naar school gaat en de overige dagen het vak leert in een bedrijf. Alle onderdelen van het vak komen aan bod, van raam tot vloer, wat leidt tot een goede basis voor deze nieuwe vakmensen.

Het werven en selecteren gaat de komende tijd van start. De geselecteerde kandidaten worden begin september uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op het HMC, waarna speeddates volgen met mogelijke werkgevers. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zo’n 15 á 20 kandidaten de opleiding gaan volgen en werkzaam worden bij één van de werkgevers. Wanneer deze nieuwe aanpak een succes is, zullen andere regio’s in Nederland volgen.

Meer informatie is hier te lezen.

03 september 2021 | Interieurvakman, Woningstofferen