Opleiding in de spotlights: Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouwer

02 december 2020

Weet jij al wat je na het vmbo of de havo gaat doen? Zo nu en dan zetten we een opleiding in de spotlights. Dit keer is dat: de opleiding Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouwer. Hebben jullie deze, redelijk nieuwe, studie al gezien? Er is veel vraag naar afgestudeerde mensen met zo’n diploma. Hoog tijd om deze opleiding even te belichten, dus!

De opleiding
Bij de opleiding werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouwer voer je alle voorbereidende werkzaamheden voor de productie uit. Zo bestaan je werkzaamheden uit het inmeten van ruimtes en het maken van productiegegevens. Denk daarbij aan werktekeningen en het voorprogrammeren van CNC-gestuurde machines. Vervolgens stem je de werkzaamheden af met verschillende afdelingen. Jij zorgt er op die manier voor dat iedereen zo efficient en effectief mogelijk te werk kan gaan. Je bent dus betrokken bij het hele proces. Tijdens de opleiding leer je hiervoor te werken met deadlines en discipline. Het is belangrijk nauwkeurig te werken, ook leer je hoe je het beste klantgericht en kostenbewust te werk gaat want het maken van offertes en bestellen van materialen gaat ook via jou.  Allemaal onderdeel van jouw werk als werkvoorbereider dus. Jij bent de persoon die communiceert met én tussen collega’s, leveranciers en klanten. Zijn deze eigenschappen niet je sterkste punt maar wil je er wel aan werken? Geen probleem, tijdens de opleiding komt dit allemaal aan bod en ga je dit gaandeweg leren.

Van idee tot werkelijkheid
Waarom kiezen studenten voor deze opleiding? Wij vroegen het een aantal studenten. Te beginnen met Jeremy (tweede jaars studenten werkvoorbereider). Hij geeft aan dat hij voor deze opleiding heeft gekozen omdat hij techniek erg interessant vindt en hij graag met computers werkt. Deze opleiding biedt voor hem de perfecte combinatie. ‘Naast standaard lessen als Nederlands, Engels en SLB krijg je ook lessen helemaal afgestemd op de opleiding zoals inkoop, constructieleer en CAD-tekenen. Bij deze laatst genoemde les leer je ontwerpen op de computer. Dit zijn echt super interessante lessen. Hierbij komt je idee echt tot leven’. Natuurlijk breid je ook je vakkennis verder uit en leer je dit deskundig toe te passen.  Je werkt aan je communicatievaardigheden voor de beste samenwerking met klanten, collega’s en leveranciers. Uiteraard hou je daarbij het bedrijfsbelang altijd scherp.

Jouw toekomst wacht op  je
Na de drie jarige opleiding kun je gaan werken als werkvoorbereider of projectcoördinator. En wat dacht je van projectleider, calculator of inkoper? Allemaal mogelijk! Er is veel vraag naar afgestudeerde mensen met een diploma werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouwer. Sommige studenten gaan na hun studie bij hun stagebedrijf aan de slag. Andere gaan weer de banenmarkt op en hebben een ruime keuzeaanbod. Ook doorstuderen is natuurlijk een optie. Zo geeft Jeremy aan dat het leren hem goed bevalt en hij zich graag nog verder wil ontwikkelen. ‘Een twee jarig traject om mijn Associate Degree te halen lijkt mij interessant maar misschien dat ik wel door ga studeren in de richting van Engering’. Alles is nog mogelijk!

Video
Bekijk hieronder de voorlichtingsvideo over de opleiding werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouwer.