Studenten maken meubelstuk van gepensioneerde vliegtuigen

19 mei 2022

Studenten Ondernemend meubelmaker (BOL 4, leerjaar 3) van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) werken mee aan het project van Aeroplane Cruise Rotterdam. Aeroplane furniture is hierin de co-financier van de vleugel. Zij redden gepensioneerde vliegtuigen van de sloop en upcyclen ze tot meubels. Senna, Melinda, Cheyenne, Max, André en Gijs, studenten HMC, kregen de kans om een meubelobject te ontwikkelen waarbij ze gebruik maken van de oude vliegtuigonderdelen. Supertof project! In onderstaand artikel kun je lezen hoe het project is ontstaan en kun je zien wat de studenten tot nu toe hebben gemaakt.

Van concept tot meubelstuk
In het kader van het project ‘Repro meubel’ mochten studenten een concept ontwikkelen. Na de conceptontwikkeling werd het beoordeeld door een jury, bestaande uit  docenten van het HMC en Aeroplane Furniture en Aeroplane Cruise Rotterdam. Het groepje van het winnende concept is in september gestart jl. met het ontwerp en het maken van een animatie. In maart was de kick-off en op dit moment zijn de studenten vol op bezig met het maken van het meubelstuk.

Verkoop aan publieke instelling
Het meubelstuk gaat in de verkoop. De opbrengst gaat voor een deel terug naar de co-financier en een deel gaat naar de studenten. Het zou tof zijn als het meubelstuk komt te staan in een publieke ruimte zoals een gemeente, bij een stichting, in een museum of bij een vliegveld. Dit zodat het publiek het kan bezichtigen en er gebruik van kan maken. Zie je het al voor je? Dat jij aan het wachten bent op een vlucht en nog wat werkt afmaakt aan het meubelstuk op het vliegveld.

Het vervolg na dit project…
De wens is om de leerlijn van het HMC te versterken door studenten uit te nodigen om bij projecten te assisteren. De samenwerking is zeer prettig en er zijn al nieuwe opdrachten in het vooruitzicht. Ook maken leerlingen met het BWI (bouwen, wonen & interieur) profiel van het vmbo kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. In de derde of vierde klas van het vmbo krijgen de leerlingen de kans om mee te lopen bij het HMC. Zo leren ze enkele basisvaardigheden en doen zo ook basiskennis op over het vak meubelmaken.

 

19 mei 2022 | Meubelmaker, Projecten