Timo Kruk

Toen Timo op zijn twaalfde naar Callantsoog verhuisde kreeg hij meteen een zwak voor boten. Hij startte aan de opleiding Ondernemend meubelmaker, waarbij het niemand verbaasde dat hij na de eerste twee (algemene) jaren van de opleiding koos voor de specialisatie houten jachtbouw. Samen met zijn klasgenoot Nick van Stralen bouwt Timo een Zaanse Gondel. Benieuwd hoe deze replica van de geschilderde bootjes die Claude Monet in 1871 op de Zaan heeft geschilderd eruit ziet? Kom het bekijken tijdens de Expo in Amsterdam!

Zaanse Gondel
‘Wij bouwen dit project in opdracht van het Monet Atelier in Zaandam. Met de boot die wij bouwen willen zij een duidelijk sfeerbeeld creëren van hoe het er rond 1871 op de Zaan uitzag. De uitdaging van dit project is dat alles op maat gemaakt moet worden en opnieuw ontworpen en uitgedacht aangezien er weinig tekeningen en referentie punten zijn. Het mooie daarvan vind ik dat wij in deze tijd waarin heel veel digitaal en met machines kan, we ook bezig zijn met hoe het vroeger werd gedaan, waarbij we zoveel mogelijk op die ambachtelijke wijze werken. Dat het ambacht meesterschap is zijn wij gedurende dit project wel achter gekomen. Of wij “nieuwe meesters” zijn, dat weet ik niet, dat kan de bezoeker van de Expo het beste zelf beoordelen’.

Na het HMC
‘Tijdens de opleiding heb ik mijn eigen Meubelmakerij opgezet en heb ik al diverse klanten blij kunnen maken met een uniek meubelstuk. Als de boot helemaal af is, wil ik graag verder met mijn eigen bedrijf als scheepsinterieurbouwer’.

Website | Facebook