HMC Kennisevent – 6 juni 2023

Meubelbranche in transitie: opleiden – faciliteren – innoveren

In de aankomende jaren zal de meubelbranche gaan veranderen door de overgang naar een circulaire economie. De branche krijgt te maken met tekorten aan goed opgeleide werknemers, materialen, grondstoffen en energie. Wat vraagt dit van toekomstige werknemers? En wat leren wij onze HMC-studenten? Op dit kennisevent delen vertegenwoordigers van belangwekkende organisaties en bedrijven hun kennis.

Het Hout- en Meubileringscollege zal in de aankomende vijf jaar ieder jaar een kennisevent organiseren. Bekijk de opnamen van het eerste kennisevent in 2023.

De start van het kennisevent
Bekijk de introductie van het symposium hier.

Moderator Ruben Dingemans aan tafel met (vlnr) CBM, TheSubstitute en INRetail

Dirk van Deursen is innovatiemanager bij branchevereniging Koninklijke CBM vertelt meer over het CBM en wat het precies doet. Bekijk het fragment hier.

De komende tijd vraagt om een systeemverandering.

CBM Dirk van Deursen (Innovatiemanager bij Koninklijke CBM)

Materialen willen we niet langer enkel verbranden, maar grondstoffen herwinnen. Denk aan houtvezels, verf, metalen, glas, leer en schuimen. Door ketensamenwerkingen, schaalgrootte en onderzoek kun je duurzaam produceren. Maak product labels waar de consument informatie kan vinden en op basis daarvan kan kiezen. Word je bewust van de gevolgen van de bedrijfsvoering en werk volgens de principes van de eco-design. De vrijwillige producentenverantwoordelijkheid (UPV) zal in de aankomende jaren worden aangescherpt door concrete doelstellingen en strengere richtlijnen.

Woodloop
Het initiatief Woodloop keert de stromen in de keten door een service aan te bieden in het ophalen van reststukken gelijktijdig met de levering van nieuwe materialen. Hierbij werken drie partijen samen, de makers, de producenten en de distribiteurs. Bekijk hier de toelichting over Woodloop.

INretail
Bert-Jan van der Stelt is branchespecialist wonen en vertelt meer over INretail en wat zij doen.

Branche denken en herkenbaarheid worden belangrijk.
De periode van corona heeft veel betekent voor de branche. Daar ontstond de noodzaak om als winkelbedrijf overeind te blijven en interieurproducten te kunnen uitgeven. Dit heeft veel innovatieve kracht gevraagd. Een volgende stap is een duurzame keten te realiseren, mede door de vraag vanuit de consument. Koopt de winkelier producten in of laat deze in opdracht produceren? En is de ondernemer verantwoordelijk voor de producten vóór, tijdens en ná het gebruik? Samenwerkingen, bijvoorbeeld tussen ketens met kringloopbedrijven om hergebruik te stimuleren, vraagt om een andere manier van denken van ondernemers en om uniform beleid.

INretail Bert-Jan van der Stelt (branchespecialist wonen)

Midcentury meubelen behouden vaak hun waarde. De goede kwaliteit gecombineerd met het design is waardevast. Vaak wordt het opgeknapt en weer doorverkocht. Prijzen blijven daardoor hoog. Opknappen van gebruikte meubelen wordt een baan van de toekomst. Marieke Kamphuis van The Substitute vertelt over dit platformorganisatie voor duurzame merken & professionals.

Duurzaam willen en waar zit dan de impact?
The Substitute, is een learning community en heeft als missie duurzaamheid en circulariteit in de sector te versnellen. Ondernemers willen veranderen en welke businessmodellen kun je dan gebruiken? Een goede eerste stap is te kiezen voor een reparatieservice op basis van een lease model. Maak een mix van nieuwe en tweedehands producten. Maak het makkelijker voor consumenten om een re-use community te worden en inspireer hen. De meeste consumenten zijn verslaafd geraakt aan het snel consumeren en bedenk hoe je deze groep mee krijgt.

Marieke Kamphuis, The Substitute (platformorganisatie voor duurzame merken & professionals).

The Substitute is een manier van kijken. Tachtig procent van de spullen gebruiken we slechts éénmaal per jaar. Baby spullen of kinderfietsen zijn producten die je überhaupt maar een paar jaar gebruikt. Kijk kritisch naar trends en vervolgens naar de impact op het milieu. Arbeid op een andere manier belasten en stimuleer levensduurverlenging door dit te belonen.