De Bijlmerbajes krijgt nieuw leven

06 februari 2020

Niet de Bijlmerbajes zelf zal in zijn oorspronkelijke staat terugkeren maar onderdelen van deze voormalige gevangenis krijgen wel een nieuw leven. En dat niet op zomaar een plek, maar onder andere bij het HMC in Amsterdam. In opdracht van medewerkers van het studiecentrum zijn derdejaars studenten Ontwerpend Meubelmaken aan de slag gegaan om van sloopmateriaal uit de Bijlmerbajes het plein achter het studiecentrum aan te pakken. Dat levert een resultaat met een bijzonder verhaal op.

No waste
De Bijlmerbajes waar grote namen als Willem Holleder, Klaas Bruisma en Cor van Hout hebben gezeten is er niet meer. Om zo’n bijzondere plek niet zomaar verloren te laten gaan is grotendeels van de materialen hergebruikt. Dit gebeurt bij de bouw van nieuwe woningen op de plek van de voormalige gevangenis maar ook studenten van het HMC mochten met deze bijzondere materialen aan de slag. Zo kregen zij onder andere trapleuningen, de vloer van de gymzaal en het tralies tot hun beschikking. Dit zijn niet alleen unieke materialen maar het hergebruik van (sloop)materiaal past hiermee ook goed in het duurzaamheidsbeleid van het HMC.

Gratis reclame
Materialen met zoveel historie vragen om een bijzonder ontwerp. Daarbij kwam de wens vanuit de opdrachtgever om de materialen zo veel mogelijk hun ruwe uiterlijk te laten behouden. Rekening houdend met het feit dat de meubels vanuit de trein ook goed zichtbaar zijn, kwam bij student Kees Dekker en zijn projectgenoot Elke Karsten als snel het idee om een element te kiezen die met het HMC te maken heeft. Het werd een mega duimstok dat fungeert als bank. Dat is meteen een stukje gratis reclame. Mooi meegenomen!

Zien hoe het plein geworden is? Neem een kijkje op het terras achter het studiecentrum (locatie Amsterdam) of bekijk hier het artikel.

06 februari 2020 | Duurzaamheid, Meubelmaker, Projecten