Werken met restmateriaal. De Circustek bestaat bijna één jaar!
De Circustek, onze circulaire houtwinkel bij het Hout- en Meubileringscollega (HMC) in Amsterdam, bestaat bijna 1 jaar. De naam is een samenvoegsel van de woorden ‘circulair’ en ‘houtstek’. De Houtstek is de winkel waar studenten materialen kopen en de Circustek is de duurzame tak van de winkel. Nu na een jaar ben ik heel benieuwd hoe het gaat bij de Circustek en wat voor ontwikkeling er zijn op het gebied van duurzaam werken bij onze studenten. Daarvoor ging ik in gesprek met Jacinta (medewerker Circustek) en Sjors (docent). Lees in onderstaand interview wat zij hierover vertellen.
Hoe gaat het nu met de Circustek en wat voor ontwikkelingen zijn er geweest?
“Eén van de grote ontwikkelingen dit jaar is dat er een extra fte is vrijgemaakt om de Circustek te bemannen en de brug naar de Houtstek te maken,” vertelt Sjors. “Jacinta van Veen heeft deze functie gekregen en neemt steeds meer taken voor haar rekening. Hier zijn we erg blij mee, want op deze manier komt alle kennis samen met de kennis van de Houtstek en zien we dat de Circustek steeds meer onderdeel wordt van de school.”
Jacinta: “Ik heb het idee dat er steeds vaker studenten naar de Circustek komen en willen komen. Vaak komen ze voor iets kleins. Dan vinden ze het zonde als ze veel restmateriaal hebben. Ook gaat de communicatie met de docenten goed. Ik weet precies welke projecten eraan komen en zo kan ik de studenten nog beter begeleiden in het maken van keuzes.”
Met welke bedrijven werken we samen en wat voor materiaal wordt er aangeleverd?
“Ik ben begonnen met het bijhouden van een database met wat er allemaal binnenkomt vanuit de bedrijven,” vertelt Jacinta. “We krijgen veel van A&D, De Vries scheepsbouw, IJselfoort, Intos en TDN. Van deze bedrijven krijgen wij plaatmateriaal zoals spaanplaat, mdf en multiplex in verschillende diktes en afwerkingen. Ook krijgen wij solid surface, kunststof platen, scharnieren, forbo desktop, fineer en kantenband. Genoeg keuze dus voor onze studenten om de tofste projecten te maken. “
Hoeveel is er al verkocht en hoeveel studenten maken er gebruik van het materiaal uit de Circustek?
Jacinta: “Ik denk dat dit nu minstens rond de €10.000,- is. Dit klinkt misschien niet heel veel maar wij verkopen alles in de CircuStek voor ongeveer de helft van de nieuwprijs of nog minder.” “Vanuit de BOL 2 en 3 maken 125 studenten in het eerste leerjaar 2 projecten standaard met restmaterialen uit de Circustek ,” vertelt Sjors. “Ook zien we steeds meer studenten van de hogere leerjaren en van andere opleidingen de Circustek opzoeken voor materiaal. De instructeurs van de machinale gebruiken ook vaak materiaal uit de Circustek voor zaagopdrachten.”
Welke projecten worden er nu gemaakt met materiaal uit de Circustek?
“Studenten in het eerste leerjaar maken het kastje Bergerac en het kastje Wanda standaard met restmateriaal,” zegt Sjors. “Ons volgende doel is om elke student aan het HMC minstens één opdracht verplicht met materiaal uit de Circustek te laten maken. Om onze collega’s en studenten hiervoor te inspireren, laten we binnenkort een tentoonstelling zien in het Atrium met wat je allemaal kunt maken met restmateriaal. Onze oud alumni, Bart Stofijn, heeft een bonte verzameling samengesteld waarbij materiaal uit de Circustek is toegepast. In deze meubels zitten ladengeleiders verwerkt in Hi Macs en plaatmateriaal verkregen vanuit het hoofdkantoor van Nike.”
Kastje gemaakt met materiaal uit de Circustek om studenten en docenten te inspireren.
Hoe wordt duurzaam werken (dus met materiaal uit de Circustek) geïntroduceerd?
“In het studiecentrum en de Houtstek hangt informatie met wat er nieuw is in de Circustek,” vertelt Jacinta. “Op deze manier hopen we studenten te inspireren en te motiveren. In de Circustek bieden we hoogwaardig materiaal aan tegen een aantrekkelijke prijs. Op deze manier hopen we studenten te inspireren en motiveren om met restmateriaal te gaan werken. Daarnaast promoten ook docenten het gebruik van circulair materiaal en zijn we doorlopend bezig om bestaande opdrachten te verduurzamen met materiaal uit de Circustek.”
Hoe zien jullie de toekomst?
“Vanuit de groep Duurzaamheid kijken we naar mogelijkheden om het aanbod van de winkel te verbreden met duurzame stoffen en afwerkmaterialen,” zegt Sjors. “Op dit moment werken we aan een kast die in de winkel komt te staat waar een breder aanbod in komt op het gebied van biobased materiaal, zoals Unilin en Ecoboard. Daarnaast willen we het aanbod verbreden met stoffen en afwerkmaterialen uit de industrie zoals Fenix HPL en Desktop van Forbo. Ook ligt onze focus op het aanpassen van de opdracht van de verplichte werkstukken, zodat deze ook aansluit bij de visie van het HMC om circulair te werken en dus duurzame materialen te gebruiken.”
Interesse?
Heb jij materiaal over en wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met Jacinta via j.vanveen@hmcollege.nl.