Een roeiboot om de oceaan mee over te steken

20 maart 2019

Het begint met een idee, een tekening, mogelijk een 3D print, een bouwbed, materiaal en langzaamaan ontstaat er iets. Geen meubel, nee wij geven jullie een kijkje in de keuken bij de Houten Jacht- en Botenbouwers. Drie projecten, waar we tijdens de Expo van 2019 pas het eindresultaat van gaan zien, klinken nu al veelbelovend. Onlangs deelde vijf studenten hun verhaal over het bouwen van een speedboot, nu is de beurt aan drie studenten die een roeiboot maken om de oceaan mee over te steken.

Sterre, Bastiaan en Hidde maken een replica van een zogeheten “surf boat”, een boot waarmee vissers door de branding konden komen om hun werk uit te voeren. In 1896 roeiden twee vissers in zo’n boot van New York naar Frankrijk.

Gaaf plan
‘Hidde vertelde dat hij samen met Ralph Tuijn (een bekende oceaan roeier, die al meerdere oceanen over heeft geroeid) het idee had om deze replica te maken en vervolgens de tocht uit 1896 over te doen. De historie van deze boot en de overtocht maakt dit project meer dan alleen een bouwproces maar maakt het een reis van het verleden naar de toekomst. Een reis waar Bastiaan en ik graag bij wilden zijn’, aldus Sterre.

In opdracht
Sterre, Bastiaan en Hidde gaan deze uitdaging aan en bouwen de boot in opdracht van Ralph Tuijn. Het is de bedoeling dat hij samen met iemand anders in de replica de Atlantische oceaan over zal steken.

Volgen
Eerder werd er al een documentaire over Ralph gemaakt. Dit gaat nu ook gebeuren, omdat het een ambachtelijk proces is en het verleden naar de toekomst haalt, iets wat de productiemaatschappij die de documentaire maakt aanspreekt. Wat het extra bijzonder maakt is dat Ralph de tocht met precies dezelfde voorzieningen wil gaan doen als die er in 1896 waren. De documentaire duurt nog even, maar de uitdaging en het avontuur dat voor Sterre, Bastiaan en Hidde al is begonnen, kun je volgen op www.voyageofthefox.nl.

20 maart 2019 | Botenbouw, Meubelmaker