Erasmus+ studiereis naar Italië

05 juni 2020

Het is alweer even geleden dat een aantal docenten van het HMC samen met deelnemers uit het bedrijfsleven op een driedaagse Erasmus+ studiereis naar Italië zijn geweest. We blikken graag nog even terug op deze inspirerende reis. Waar ging de reis naartoe, wat hebben ze gezien, gedaan en geleerd?

Afgelopen december is een gezelschap van zeven docenten, drie medewerkers van team Internationaal en vier deelnemers uit het bedrijfsleven afgereisd naar Italië. Met bestemming onze partnerschool Polo Formativo Legnoarredo in Lentate sul Seveso. Het doel van de reis was om kennis en ervaringen uit te wisselen in het buitenland, zowel met elkaar als bij de bezochte locaties.

Naast het bezoek aan het, vorig jaar nieuw geopende, schoolgebouw van onze partnerschool en een viertal bedrijfsbezoeken, bestond het programma uit een mini-conferentie bij de Federlegno, een bezoek aan het triënnale designmuseum en een netwerkborrel op de residentie van de Nederlandse consul-generaal.

Ook team Internationaal ging met een aantal doelen op reis. Zo wilden zij werken aan het volgende:

  • Een verdere ontwikkeling van de relatie met onze partnerschool in Lentate sul Seveso;
  • Kennisdeling en oriëntatie op ontwikkelingen in het vakgebied met focus op innovatie & trends, arbeidsmarkt en duurzaamheid vergroten;
  • Een netwerk tot stand brengen tussen de beide scholen en Nederlandse en Italiaanse meubelbedrijven;
  • Mogelijkheden creëren voor studenten en docenten voor stages bij bedrijven in zowel Nederland als Italië.

Hieronder zijn een aantal highlights van de reis uitgelicht:

Onze partnerschool
Polo Formativo Legnoarredo is een school die is aangesloten bij ASLAM (Associazione Scuole Lavoro Alto Milanese – www.aslam.it), een coöperatie van technische bedrijven en opleidingen in de Noord-Italiaanse regio Lombardia. Een belangrijk deel van het onderwijs wordt verzorgd door contractpartners uit de branche. Tijdens het bezoek was er bijvoorbeeld een lak-specialist bezig aan een workshop voor een groep studenten.

Eén keer per jaar gaan de docenten met studenten naar de fabriek in Italië voor een 3-daagse bijscholing, welke ook toegankelijk is voor docenten van het HMC. Ook wat trends betreft blijven ze goed bij. De school beheert een permanente tentoonstelling van de prijswinnaars van de Salone del Mobile. Wat een geweldige inspiratiebron is voor de studenten.

Triënnale museum in Milaan
In het Triënnale designmuseum worden vele markante meubelstukken van Italiaanse ontwerpers tentoongesteld via een tijdslijn van wereldgebeurtenissen vanaf de jaren twintig. Zeer interessant en inspirerend (www.triennale.org/en/whats-on).

Bedrijfsbezoeken
Natuurlijk zijn er ook bedrijven bezocht om extra kennis en ervaringen op te doen. Er is een bezoek gebracht aan vier vakgerichte, interessante bedrijven. Van de moderne meubelfabriek Giellesse, de top-producent in ultieme design interieurs Poliform, het productiebedrijf voor alle mogelijke kleuren en soorten fineer Tabu tot de zeer ambachtelijke meubelfabriek Bazzi. Onderaan dit verslag zijn deze bezoeken in foto’s weergegeven.

Netwerken bij de consul-generaal der Nederlanden
Tijdens de borrel bij de consul-generaal is er tussen het reisgezelschap, de Italiaanse collega’s en deelnemers van de mini-conferentie verder gesproken over de mogelijkheden van samenwerking. Zo werden de opties van docenten- en studentenstages besproken, wat leidde tot mooie ideeën voor de toekomst.

Opbrengsten van de reis
De deelnemers blikken terug op een een bijzonder geslaagde reis. De uitwisseling van kennis, ervaringen en ideeën tussen de docenten en bedrijven vond voortdurend plaats en werd door een ieder als zeer verrijkend ervaren. Twee bedrijven die hebben deelgenomen zijn een samenwerking gestart. Eén van de deelnemende bedrijven gaat onderzoeken of Tabu fineer toegepast kan worden in de nieuwe collectie. Castelijn Meubelindustrie en Sant interiors hebben inmiddels Italiaanse stagiairs van de partnerschool ASLAM ontvangen.

Ook team Internationaal is erg blij met het resultaat van de reis en is zeker voornemens om ook volgend jaar weer een dergelijke studiereis te organiseren.

Hieronder een impressie van de studiereis:

05 juni 2020 | Bezoek, Internationalisering