Evelien studeert aan het West-Dean college in West-Sussex in Engeland

20 april 2021

Hoi, ik ben Evelien en ik ben 22 jaar oud. Op dit moment studeer ik aan het West-Dean college in West-Sussex in Engeland. Hier volg ik de tweejarige studie voor muziekinstrumentenbouw. Op het Hout- en Meubileringscollege heb ik 4-jarige opleiding Meubelmaker gedaan. De laatste twee jaar van de opleiding heb ik mijn eigen muziekinstrument gemaakt, een gitaar. Hier in Engeland ben ik op dit moment bezig om een viool te maken. In dit artikel vertel ik jou meer over mijn opleiding in Engeland en hoe ik het hier vind.

‘Studenten die aan het West-Dean college studeerde inspireerde mij hier ook te studeren’

Voor Engeland heb ik gekozen, omdat ik werd geïnspireerd door studenten die in Engeland studeren. Zij kwamen langs bij het Hout- en Meubileringscollege om over de opleiding te vertellen. Ik vond dit zo interessant en leuk klinken, dat ik mij er in ben gaan verdiepen. Na mijn research vond ik het zo tof dat ik koos voor de tweejarige opleiding muziekinstrumentenbouw.

 ‘Een aantal keer naar Engeland gevolgen, voordat ik werd aangenomen’

Voordat ik definitief was aangenomen, ging er een heel traject aan vooraf. Ik ben eerst naar Engeland gevlogen om een open dag te bezoeken. Tijdens de open dag kon ik op verschillende afdelingen kijken. Er is namelijk veel meer dan muziek instrumenten maken. Zo is er bijvoorbeeld ook een opleiding om klokken te maken en te repareren, boeken te restaureren, meubels te restaureren, metaal opleiding en een keramiek opleiding (pottenbakken). Ook is er een kunstafdeling waar je o.a. kan leren schilderen, tapijt maken, leren om een boek schrijven, leren over kunst en nog meer. Na de open dag besloot ik om mij definitief in te schrijven. Nadat ik dit had gedaan, werd ik gescreend. De screening bestond uit een aantal opdrachten, gesprekken met docenten en een Engelse test. Ook hiervoor moest ik naar Engeland. De Engelse test vond ik best spannend, omdat mijn Engels niet heel goed is. Ik kon alles begrijpen, alleen het spreken was nog niet perfect. Op deze test scoorde ik minder goed. Dit was niet zo erg als ik instemde om wekelijks extra les te krijgen van een Engelse docent. Inmiddels is mijn Engels veel beter, want door het te spreken en gewoon te doen, leer je ook heel veel.

‘De opleiding duurt twee jaar en je hebt twee keer vakantie. Een kerstvakantie en een paasvakantie.’

Inmiddels heb ik al veel geleerd. In het begin van mijn eerste jaar van mijn opleiding moest ik veel oefeningen doen zoals leren om een krul van een viool te maken en om het gewelf van een ‘viola da gamba’ (Italiaans voor beenviool) te leren carven. Daarna ga je het instrument bouwen. Je mag zelf kiezen wat voor instrument je gaat bouwen. Een voorwaarde is dat het een instrument van hout moet zijn zoals een gitaar, viool, viola da gamba. Ook krijg je maandelijks les hoe je een viola da gamba moet bespelen. Een viola da gamba heeft 3 verschillende groottes, ik speel op een bass viola da gamba en dat is de grootse maat. Het leren bespelen van een viola da gamba is superleuk om te doen. Ook in het eerst jaar krijg je tekenles en les over de geschiedenis van kunst-en muziekinstrumenten.

In het tweede jaar ga je het tweede instrument bouwen. Ook krijg je les in het opzetten van je bedrijf en leer je bijvoorbeeld hoe je een website moet maken. Behalve dit krijg je nog meer vakken zoals bijvoorbeeld nog meer les in de geschiedenis van instrumenten. Ook in het tweede jaar leer je nog meer liedjes te spelen op de viola da gamba. Met kerst is er een kerstconcert waar je met alle leerling van de opleiding muziekinstrumentenbouw de viola da gambe speelt voor bezoekers en de studenten van West Dean.

‘Door corona ben ik fulltime in Engeland’

Er zijn twee vakanties. Een kerstvakantie en een paasvakantie. Door de quarantaineregels is het niet handig om naar huis te gaan en daarom ben ik fulltime in Engeland. Dit vind ik harstikke leuk. De omgeving is heel mooi, de school heeft een grote tuin en ik ben hier niet allen want er zijn nog meer studenten die niet naar huis kunnen, dus we maken het hier gezellig.

‘Met mijn handen werken is voor mij een voorwaarde en ook vind ik het leuk dat ik de Engelse taal heb geleerd’

Het leukst aan studeren in Engeland vind ik toch wel dat ik een opleiding ben gaan doen waarbij ik met mijn handen aan het werk ben. Ik vind het zo gaaf om een viool te maken. Ook vind ik het heel interessant om een andere taal te leren en ik ben blij dat ik dit mag ervaren. Ik vond Engels namelijk in het begin, toen ik het begon te leren een ramp meer nu doe ik gewoon een studie in het Engels. De sfeer op school is ook superleuk. Iedereen is hier met hetzelfde doel. We delen veel dezelfde interesses en daardoor kan ik goed met iedereen praten. Het is tof om over de muziek instrumenten te praten en kennis uit te wisselen met studenten van andere afdelingen.

‘Hagelslag, dat kennen ze hier niet”

Er is maar één ding dat ik hier mis en dat is hagelslag. Dat kennen ze hier niet. Mijn ouders sturen geregeld een pak op en zo heb ik toch hagelslag bij mijn ontbijt.

Als jij ook in het buitenland wil studeren, is mijn advies om het echt te doen! Wees niet bang om het aan te pakken, want het is een geweldige ervaring!

20 april 2021 | Geen categorie