Het nieuwe vak Duurzaamheid

26 november 2020

Bij het HMC heeft duurzaamheid een centrale rol. Er wordt geprobeerd dit op zoveel mogelijke manieren toe te passen binnen de school. Van speciale bakken voor het scheiden van afval, tot het integreren van duurzame materialen in de lessen en natuurlijk het nieuwe schoolplein in Amsterdam die volledige met het oog op duurzaamheid tot stand komt. Vorige week is daarbij het nieuwe vak Duurzaamheid van start gegaan! Een mooie toevoeging om ook op deze manier de studenten te betrekken bij dit belangrijke onderwerp. Het vak wordt gegeven aan alle eerstejaars studenten van de opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau 4, in de huidige schoolperiode, voor 1 uur in de week.

Docent Dennes Bekkenk is deze lessen gestart en is samen met zijn collega’s druk bezig met het integreren van verschillende vormen van duurzaamheid bij het HMC. Zo blijven zij op zoek naar de toepassing van duurzame producten, geven ze opdrachten waarbij hergebruik centraal staat en kijken ze hoe ze zo veel mogelijk de branches en omgeving hierbij kunnen betrekken door samenwerkingen aan te gaan.

In de lessen komen allerlei onderwerpen aan bod die actueel zijn én aansluiten bij hun vakgebied. Het vak wordt afgesloten met een product-analyse van een zelfgemaakt meubel. Daarmee wordt een ‘product paspoort’ gevormd. Het is de bedoeling dat dit ‘product paspoort’ terug blijft komen gedurende de opleiding zodat studenten zich meer bewust worden van wat ze produceren en wat voor impact dit heeft op het milieu..

De eerste reacties van de studenten waren heel positief. Goed om te zien dat dit onderwerp ook zo aansluit bij de behoefte van de studenten!

26 november 2020 | Duurzaamheid