HMC-studenten laten zich zien tijdens de Dutch Design Week 2020

21 oktober 2020

Afgelopen weekend is de Dutch Design Week 2020 van start gegaan. Helaas dit jaar geen fysiek event, maar wel een unieke online editie. Zoals we van de Dutch Design Week mogen verwachten met de meest inspirerende projecten. Ook studenten van het HMC presenteren zichzelf en hun werk dit jaar weer tijdens deze week waarin het ontwerp centraal staat.

Het HMC doet mee aan twee events:
• De online expo van de studenten die afgelopen studiejaar zijn afgestudeerd. Deze is te bekijken via de link.
• Het Consortium Creatief Vakman, welke een samenwerking is tussen het HMC en de andere vakscholen Cibap en Sint Lucas. De drie scholen presenteren een aantal werkstukken van studenten van de opleiding Creatief Vakman in 3D-ruimtes. Deze ruimtes zijn te zien via de link.

Omdat we ontzettend trots zijn op onze studenten lichten we de eindwerkstukken van de HMC-deelnemers van Creatief Vakman graag uit.

Duurzaamheid centraal
Student Bonnie van der Himst heeft de collectie ‘’Robust’’ gemaakt. De collectie is ontworpen met de toekomst in gedachten en gemaakt om een leven lang van te genieten. Hierbij is extra aandacht gegeven aan het gebruik van praktische én duurzame materialen. Met oog op de duurzaamheid van de collectie heeft Bonnie gekozen voor extra verstevigingen van de delen die het snelst slijten. Hiervoor heeft Bonnie een ‘saddle stitch’ techniek toegepast. Voor student Nora Mirre Smoolenaars is het onderwerp duurzaamheid ook leidend geweest in haar ontwerp van haar collectie ‘No Footprint’. Zij heeft schoenen ontworpen van uitsluitend herbruikbare materialen. Van gescheurde spijkerstof tot het leer van haar oma’s oude leren bank en het materiaal van een oude wetsuit. Hierbij koos Nora voor stevige materialen welke de duurzaamheid van haar ontwerpen ondersteunen.

Tassencollectie Bonnie

Schoenencollectie Nora

Van inspiratie tot collectie
Wanneer je de collectie van studente Carmen Nijessen bekijkt, is haar inspiratiebron meteen duidelijk. De superhelden van Marvel spelen de hoofdrol in de ontwerpen van Carmen. De tassencollectie is er een die er door haar kenmerkende karakteristieken meteen uitspringt. Ook in de collectie van student Noa Lee-Lou is haar inspiratiebron duidelijk terug te zien. De ontwerpen van de hoeden zijn geïnspireerd op de hoeden uit de jaren 20, 40 en 50. Het thema van deze collectie is de klassieke uitstraling, in combinatie van hergebruik van materialen van toen en verbeterd met de gevorderde vakmanschap van nu. Noa heeft heel duidelijk gekozen voor het hergebruik van materialen in haar collectie. Hierbij heeft zij ook bewust gekozen om bont te gebruiken in het ontwerp van haar hoeden. Uitsluitend bont dat op deze manier een tweede ‘’leven’’ kan krijgen. Juist omdat dit materiaal zo omstreden is en op deze manier toch nog bijdraagt aan duurzaamheid.

Tassencollectie Carmen

Hoedencollectie Noa

De herkomst van materialen
De studenten Jelmer van Reus en Ruben van Jaarsveld hebben in samenwerking met Forbo Flooring NL een nieuw, uniek materiaal ontwikkeld. Zij presenteren Multylino, een kleurrijk gelaagd materiaal dat bestaat uit gerecycled Furniture Linoleum. Het materiaal ziet er met name aan de kopse kant speels uit en kan voor een veelvoud aan toepassingen worden gebruikt, zoals het maken van meubels en woonaccessoires. De keuze voor materialen speelde ook bij student Joeri Lugthart een belangrijke rol in het ontwerpen en maken van haar schoenencollectie. Zij ging de uitdaging aan om te zien of het mogelijk was schoenen te maken die 100% duurzaam, eerlijk en natuurlijk zijn. Hiervoor heeft ze lang onderzoek gedaan en kwam ze met een verscheidenheid aan herbruikbare natuurlijke bronnen tot de materialen die ze nodig had voor haar ontwerpen. Hiermee heeft zij schoenen gemaakt die volledig voortkomen uit respect voor het hele proces. Beluister hier Joeri haar verhaal; waarom heeft zij voor deze materialen gekozen en hoe heeft zij de juiste samenwerkingen gevonden.

Multylino van Jelmer en Ruben

Schoenencollectie Joeri

De studenten en hun werkstukken zijn van 17 oktober t/m 25 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week.

21 oktober 2020 | Beurzen, Creatief vakman