HMC wint met De Mokkenmeent in Duurzaamheidswedstrijd!

07 juni 2024

Op 28 mei 2024 vond een bijzondere prijsuitreiking plaats van een wedstrijd waarbij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in samenwerking met de Ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Infrastructuur en Waterstaat (I&W), en Economische Zaken en Klimaat (EZK), op zoek ging naar briljante ideeën van scholieren en studenten. Het doel was om deze innovatieve ideeën te benutten om duurzaamheid in het onderwijs te verbeteren.

Deelname
Er kwamen maar liefst 76 inzendingen binnen van zowel scholieren als studenten, variërend van het realiseren van een Fix & Swap café tot het plaatsen van E-laadpunten op het schoolplein. De creativiteit en inzet van de deelnemers waren bewonderenswaardig, en de geselecteerde winnaars kregen allemaal een budget om hun idee op hun eigen onderwijsinstelling uit te voeren.

De Mokkenmeent
Onze studenten van de studentenraad, met als initiatiefnemer Boris Verhaagen, hebben het project ‘De Mokkenmeent’ ingediend. Dit project richt zich op het verminderen van afval en het bevorderen van hergebruik binnen onze school. Door het opzetten van een systeem waarbij studenten gemeenschappelijke mokken na gebruik kunnen schoonmaken en terughangen, hoopt de studentenraad een cultuur van duurzaamheid en zorg voor het milieu te bevorderen.

Mokken
De mokken zullen worden ingezameld via acties onder studenten en medewerkers, en door samenwerking met tweedehands winkels. Studenten uit de meubelontwerpklas zullen de wand en de haken voor de mokken ontwerpen, inclusief een prijsvraag voor het mooiste haakontwerp. Onder de wand komt een lekbak met glazenspoeler voor het eenvoudig schoonmaken van de mokken.

Meenten
Naast de wand zullen informatieborden geplaatst worden over het initiatief, de historische context van de ‘Meenten’, en de deeleconomie. Dit alles is bedoeld om studenten en collega’s bewuster te maken van duurzaamheid en hen te inspireren om bij te dragen aan een gezondere en duurzamere wereld

Betrokken
Deze initiatieven tonen aan dat onze studenten niet alleen bewust zijn van de huidige milieuproblemen, maar ook actief betrokken wil zijn bij het vinden van oplossingen. Door hen de kans te geven hun ideeën te realiseren, investeren we niet alleen in een duurzamer onderwijssysteem, maar ook in een groenere toekomst.

Houdt de socials en berichten in de gaten voor het doneren van een mok!

Caitlin veen, Zohal Zazay, Casper van der meulen, Michael schmidt, Merel schouten, Pepijn ham en Boris Verhaagen.

Gefeliciteerd en bedankt voor jullie inspirerende bijdrage!

 

Boris Verhaagen en Zohal Zazay nemen de prijs in ontvangst.

Foto’s: Anne-Roos ’t Hart hartfotografie_Groenepeper