HMC’er Guus doet mee aan het WK Meubelmaken in Kazan

19 augustus 2019

Team NL is een groep van 29 Nederlandse jongeren die zich een jaar lang de beste van Nederland mogen noemen in hun vakgebied. Zij strijden van 22 t/m 27 augustus in het Russische Kazan om de beste van de wereld te worden. HMC’er Guus van Velthuijsen gaat de strijd aan met 30 andere meubelmakers uit de hele wereld. Wordt hij de beste meubelmaker van de wereld?

Op weg naar
Guus schreef zich in juni 2017 op aanraden van zijn praktijkdocent van het HMC in voor de voorronde van de Skills-wedstrijden op het HMC. Zelf had hij er geen moment aan gedacht om zich hiervoor aan te melden. Tijdens de voorronde in het najaar behaalde hij de eerste plaats en mocht hij zich gaan voorbereiden op de (halve) finale. Daar behaalde hij in maart 2018 goud en werd Nederlands kampioen. Hiermee bemachtigde hij een ticket voor de EuroSkills in Budapest. Hier behaalde Guus een zesde plaats én een Medal of Excellence voor een bovengemiddelde score. Dat smaakte naar meer!

Het HMC besloot Guus de kans te geven om een ticket te bemachtigen voor de wereldkampioenschappen. Hiervoor moest hij wel eerst wéér Nederlands kampioen worden. In maart 2019 ging hij daarom in de Amsterdamse RAI opnieuw de strijd aan voor een gouden plak tijdens Skills The Finals. Hij behaalde zijn doel: werd wederom Nederlands kampioen en gaat nu naar de WorldSkills in Kazan! ’Ik heb veel zin om samen met een geweldig team Nederland te mogen vertegenwoordigen’, vertelt Guus.

Trainen, trainen en trainen
‘Tijdens de wedstrijd moet je in 22 uur tijd een meubel vervaardigen. Je krijgt een werktekening aangeleverd en een stapeltje hout. Voor de rest ben je op je eigen vaardigheden aangewezen. Ik heb daarom met mijn begeleiders een trainingsplan opgesteld voor minimaal 200 uur training. Daarbij kan ik altijd erg goed de rust bewaren en ben ik goed in probleemoplossend denken’, aldus Guus. Naast het trainen zat Guus dit jaar ook in zijn examenjaar en moest hij zijn meesterstuk afronden. Dit is allemaal gelukt en hij is onlangs dan ook geslaagd voor zijn opleiding meubelmaker op niveau 4.

Op naar Rusland
Guus is er klaar voor! Hij vertrekt samen met Team NL naar Rusland. De WorldSkills in Kazan worden gehouden in de speciaal voor Skills gebouwde, gloednieuwe Kazan Expo. Een grootse competitie met 56 wedstrijden waaraan meer dan 60 landen met meer dan 1600 jongeren meedoen. Na de openingsceremonie begint Guus op 23 augustus aan de wedstrijd van vier dagen. Aan de wedstrijd meubelmaker doen in totaal 30 meubelmakers uit verschillende landen mee, een strijdtoneel met goed getrainde meubelmakers van hoog niveau. Gaat Guus geschiedenis schrijven en wordt hij de beste van de wereld? Op 27 augustus weten we het! Je kunt Guus volgen op Instagram via guusteamnl.

WorldSkills
WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw ter wereld. Skills Team Nederland (Team NL) is het team van jonge vakmensen dat Nederland vertegenwoordigt bij de wereldkampioenschappen voor beroepen. Een zeer divers team van in totaal 29 nationaal mbo-kampioenen en – voor het eerst – 1 vmbo-leerling.

19 augustus 2019 | Meubelmaker, Skills Heroes