Koninklijke Onderscheiding voor Frans Veringa oud-voorzitter College van Bestuur HMC

22 april 2022

Afgelopen donderdag 21 april 2022 was het afscheid van Frans Veringa als voorzitter College van Bestuur van het HMC. Na 14 jaar werkzaam te zijn geweest bij het HMC gaat Frans met een welverdiend pensioen. Tijdens zijn afscheid ontving hij een Koninklijke onderscheiding van de burgemeester van Goes Margo Mulder.

Enorme eer
Frans wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van het imago en aan de positionering van het specialistisch vakonderwijs in Nederland. Frans was sinds 2008 voorzitter College van Bestuur van het HMC. Daarvoor was hij van 1992 tot 2007 directeur van het Scheepvaart- en Transportcollege. Ook toen al maakte hij zich sterk voor de positionering van het specialistisch vakonderwijs in Nederland. Hij voorzag al vroeg de krapte van uitvoerende beroepen op de arbeidsmarkt, met name in de technische en zorgsector. Frans deed er alles aan om de tekorten van mbo-geschoolde werknemers zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast zette Frans zich in voor modernisering van het beroepsonderwijs en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dit deed hij door het vragen van aandacht bij overheids- en onderwijsbestuurders en bij het bedrijfsleven. Het lukte Frans om vertegenwoordigers van verschillende sectoren aan tafel te krijgen die samenwerkten om de aantrekkelijkheid en kwaliteit én het imago van het mbo te verbeteren. Hiervoor kreeg hij op landelijk niveau veel waardering.

Verder ontving Frans een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn inzet voor CDA Zeeland van 2001 tot 2010 en van 2016 tot 2017. Maar ook voor zijn raadslidmaatschap van de gemeente Rijswijk van 1984 tot 1994. En voor zijn bestuurslidmaatschap van de volleybalvereniging Rijswijk in de jaren ’80.

Wij feliciteren Frans met deze onderscheiding!

Lovende woorden
Naast deze Koninklijke onderscheiding waren er ook lovende woorden van wethouder Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme in Rotterdam), Jan Meerman (INretail), Kees Hoogendijk (CBM), Jan Bonjer (voorzitter Raad van Toezicht HMC) en Sandra Beentjes (Voorzitter Nederlandse Vereniging van Vakscholen).

Paul Oomens is nu de nieuwe voorzitter College van Bestuur. Hij vormt samen met Joke Bos het bestuur van het HMC. 

22 april 2022 | Algemeen