Minister Dijkgraaf bezoekt het HMC

03 juni 2024

Je maandag starten met een gastcollege van minister Dijkgraaf. Dat is niet iets wat studenten bij het HMC vaak overkomt. Deze maandag (3 juni 2024) was het wel het geval, want minister Dijkgraaf en wethouder Sofyan Mbarki bezochten het HMC. Beide heren verzorgde een gastcollege waarbij ze vertelde over hun werkzaamheden en alles wat er bij komt kijken. Ook gingen ze met studenten in gesprek gingen over stages, het mbo en wat voor grote toegevoegde waarde mbo’ers voor de Nederlandse economie zijn.

Op werkbezoek bij het mbo
De mannen bezochten het HMC in het kader van de gastcollegecarrousel die wethouder Mbarki door Amsterdam voert. Vorige week bracht hij directeur Rabobank Amsterdam, Erik Versnel, mee. Vandaag had hij minister Dijkgraaf meegenomen.

In gesprek over het mbo
De dag begon met een bezoek aan het botenbouwlokaal, de eyecatcher van het HMC. Hier ging minister Dijkgraaf in gesprek met student Joost ’t Sas over de boot die hij maakt samen met medestudenten. Minister Dijkgraaf was duidelijk onder de indruk en sprak zijn verbazing over het vakmanschap van de studenten uit. Vervolgens trapte wethouder Mbarki het gastcollege af, waarbij hij vertelde over zijn weg naar de functie van wethouder toe. Hij ging met studenten uit de zaal in gesprek over de rol van een wethouder. Wat denken zij dat een wethouder zoal qua werkzaamheden doet? Als laatste besprak hij het onderwerp ‘stagevergoeding’ met studenten. Een onderwerp dat momenteel erg leeft en waar gewerkt wordt naar verbeteringen in de gelijkheid voor mbo’ers.

Daarna gaf Mbarki het stokje over aan minister Dijkgraaf. Hij vertelde over wat hij gedaan heeft als minister en was erg benieuwd naar ervaringen van studenten op het gebied van hun opleiding en stages. Tegen welke problemen of vooroordelen lopen ze aan? Waar zien zij kansen? Wat willen ze bereiken en waar zien zij de oplossingen in bijvoorbeeld stagediscriminatie, stagevergoedingen en een studentenpas?

Het was voor studenten fijn om te vertellen hoe zij denken over hun studie, tegen welke stigma’s ze aanlopen en welke ervaringen ze hebben. Goed om te zien dat er zoveel waardering voor het mbo is en dit steeds meer erkend wordt. Op naar gelijkwaardigheid voor alle studenten!

03 juni 2024 | Bezoek, Stage