Net afgestudeerde ontwerpers presenteren hun meesterwerken Milaan!

27 januari 2023

Vijf net afgestudeerde ontwerpers van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) uit Amsterdam en Rotterdam presenteren hun werk op de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp: Salone del Mobile in Milaan. Deze beurs vindt jaarlijks in april plaats. Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche staat het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano.

De oud-studenten zijn vers van de pers en zijn klaar om zichzelf te laten zien aan de branche. Ze zijn op zoek naar producenten, bedrijven om mee samen te werken en kopers voor hun prachtige producten. De afgelopen maanden zijn ze klaargestoomd en ze staan te popelen om hun verhaal te delen met de bezoekers van Masterly.

Imagine change, 2022
Ward Vissers uit met zijn meubel zijn visie van een organisch en duurzaam bureau. De aparte vormen zorgen voor een beeld waar men gauw twee keer naar kijkt. Op het bureau zit een boekenplankje wat geïnspireerd is door bladstructuren, hierdoor wordt het bureau als uniek beleefd. Vaak wordt het meubel geobserveerd als een hertengewei of vertakkingen van een boom. Deze beschrijvingen sluiten aan bij mijn eigen beeld voor het ontwerp. Het meubel is gemaakt van essenhout, mangoleer en multiplex. Dit laat zien dat het ook anders kan en dat we in nieuwe tijden leven.

Nexus
Ties de Vos presenteert de Nexus. Dit is een modulair kast systeem ontwikkeld om flexibel in elke ruimte te kunnen staan. Het meubel is opgebouwd met gebogen composieten onderdelen die overlopen in de verbinding van het modulaire systeem. Hierdoor ontstaan er door de kast heen verschillende patronen. De kast laat in elke opstelling van verschillende kanten licht door, wat ervoor zorgt dat ondanks de complexiteit van de verbindingen de kast niet te zwaar op het oog licht. De onderdelen van deze kast kunnen op elkaar worden gestapeld in verschillende configuraties en zijn eindeloos uit te breiden.

Prospector 16 – De Bever
Jerke Sijbrandij staat met een heel bijzonder object bij Masterly. Hij laat zijn eigen gemaakte kano zien. De Bever is gebouwd naar ‘The Original Bear Mountain Boats Small Craft Plans’. Ze is een prospector 16, het model staat bekend als een uitstekende trekkers kano en een trouw metgezel op je tocht over het water.  Er is veel aandacht besteed aan de kleuren en lijnen in de romp om de vorm te benadrukken. De romp is gemaakt van Western Red Cedar met een sierlijke strip van Essen en Padouk. Het geheel wordt omhult door een lijst van Amerikaans notenhout die het kleurenspel nog verder versterkt.

The Bend chair
Tobias Moerenhout studeerde af met een stoel. ‘Bij het ontwerpen van de Bend chair heb ik mij vooral laten leiden door de technieken die ik wilde toepassen. Voordat ik begon met het ontwerpen van de stoel heb ik mijzelf de eis gesteld om voornamelijk met buigtechnieken te werken. Deze technieken waren mij nog onbekend, ook had ik nooit eerder een stoel gemaakt of ontworpen. Dit alles maakte het een zeer leerzaam en uitdagend proces.’

The living desk
Luuk Topper maakte ‘The living desk’. Dit is een notenhouten bureau waar omheen een groene strook levend mos bevestigd is. Door het uitzicht op natuur tijdens het werken wordt de focus en de gezondheid bevordert. Om de levensduur van het mos te verlengen, is het bevestigt op een afneembaar paneel van kurk. In het kurk kan het mos wortelen, en door het los halen kan het paneel bevochtigd worden. Het zwevende blad is mogelijk door een sterke slis verbinding in de bovenhoek. De achterpoot is ingevallen in de voorpoot met een halfhouts verbinding en het geheel staat stevig en stabiel. Ik heb geprobeerd in dit stuk naar ongebruikelijke materialen voor de meubelindustrie te kijken en wat er hier mee mogelijk was. ‘The living desk’ weet zich af te zonderen van andere HMC afstudeerwerken aangezien dit het eerste afstudeerstuk is dat met levend mos is gemaakt.

Internationale banden aanhalen en versterken
Binnen het HMC wordt internationalisering een steeds belangrijker thema. Wij willen graag de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC aanhalen én versterken om zo kennis uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Masterly is uiterst geschikt om deze internationale banden te bekrachtigen. Daarbij geven we net afgestudeerde studenten de kans om zich te presenteren aan de branche.

Lees meer over de ontwerpers