Opleiding Pianotechnicus: tekort aan pianotechnici

24 maart 2023

Woensdag 15 maart was Isabelle de Leeuw te horen op Podium NPO Klassiek over een tekort aan pianotechnici. Isabelle is docent Pianotechnicus bij het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam en geeft theorie- en praktijklessen.

Tekort aan pianotechnici
Er is een tekort aan pianotechnici en ook is het moeilijk om ervaren pianotechnici te vinden. Door de vergrijzing willen veel mensen hun bedrijf overdragen aan een nieuwe generatie. Het HMC biedt de opleiding Pianotechnicus aan. Als pianotechnicus kom je niet alleen bij mensen thuis, maar ook in concertzalen, muziekscholen en ben je in contact met musici.

Opleiding Pianotechnicus op het HMC
Op het HMC leiden we studenten op voor pianotechnicus. Het is belangrijk dat je van het instrument houdt en dat je interesse hebt in de technische kant. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed kan werken met je handen. Tijdens deze opleiding leer je alles over de verschillende onderdelen van een piano/vleugel. Je leert de technische staat van de piano te analyseren en reparaties uit te voeren aan het klanklichaam en het mechaniek. Hierbij leer je de verschillende kastonderdelen uit elkaar halen en in elkaar zetten en de piano zuiver te stemmen. Het is een brede opleiding waar je in de toekomst veel mee kan. Na deze opleiding kun je gaan werken als pianostemmer, pianorestaurateur of als zelfstandig ondernemer pianotechniek.

Luister het fragment
Wil je het fragment terugluisteren? Klik dan hier en beluister het fragment: Isabelle de Leeuw over de allround opleiding tot pianotechnicus, en die zijn nodig!

24 maart 2023 | Pianotechniek