Oud-student Floor werkt als ZZP’er in de bouw én maakt meubels!

19 juli 2021

Floor Doelman (22 jaar) heeft in 2020 de opleiding Allround Meubelmaker niveau 3 afgerond bij het HMC. Ze werkt als ZZP’er in de bouw en ontwerpt daarnaast meubels. Ook heeft ze een tof Instagram account waar ze laat zien wat ze doet en mede hierdoor krijgt ze gave opdrachten binnen. Veel goede redenen om met Floor in gesprek te gaan. In onderstaand interview vertelt ze meer over haar werkende leven en de keuzes die ze hierin maakt.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Meubelmaker?
“Mijn kwaliteit is mijn creativiteit. Op school merkte ik dat ik moeite had met leren, maar zodra ik in de praktijk aan de slag ging kwam mijn creativiteit naar buiten. Dit zorgde ervoor dat ik op mijn 15e van middelbare school ben veranderd. Ik heb gekozen voor de richting Bouwbreed. Hier leerde ik timmeren, metselen, technisch tekenen en meubels maken. Al snel merkte ik dat ik meubels maken het leukste vond om te doen, vandaar de keuze voor het HMC. De combinatie van creativiteit en techniek sprak mij heel erg aan.”

Wat vond je het leukst aan de opleiding?
“Het brede aspect van de opleiding vond ik het leukst. Je leert niet alleen in de praktijk meubels maken, maar je krijgt ook les in materiaal kennis, met Autocad tekenen en met de hand mooie houtverbindingen maken.”

Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“In eerste instantie wilde ik vier dagen in de week werken en nog één dag in de week naar school om te leren meubelstofferen. Dit liep toch anders. Viavia kwam ik in gesprek met een vrouwelijke aannemer. Zij was zelf werkzaam in de bouw. Dit sprak mij erg aan en werk nu als ZZP’er in de bouw en werk ik mee aan verschillende klussen. Denk hierbij aan het maken van dakkappellen, keukens, badkamers of een renovatie van een schuur of huis. Naast het werk in de bouw werk ik in mijn schuur aan meubels voor particulieren. Deze combi is erg leuk en gaat heel goed.”

Wat voor mogelijkheden zie jij in dit vakgebied?
“Je kunt alle kanten op. De bouw en meubels maken is iets heel verschillend. Op het HMC heb ik geleerd om hier oog voor te krijgen, hoe je iets moet maken en wanneer het mooi afgewerkt is. Dit gebruik ik voor het maken van meubels en kan ik ook goed toepassen tijdens mijn werkzaamheden in de bouw.”

Hoe ervaar je het om als vrouw te werken in de bouwbranche?
“In het begin vond ik het soms lastig en kreeg ik wel eens opmerkingen als ik over de bouwplaats liep. Nu ben ik er aan gewend. Ik doe wat ik echt leuk vind en vind het super tof om in deze branche werkzaam te zijn. Ik laat mij in deze branche van mijn beste kant zien en daarmee verras je mensen weer.”

Wat voor tips geef je andere vrouwen die heel graag dit beroep willen uitvoeren?
“Laat je niet tegenhouden als ze zeggen dat je dit niet kan of dat je er niet voor bent gemaakt. Doe vooral waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Deze instelling heeft ervoor gezorgd dat ik doe waar ik goed in ben, voor mezelf ben begonnen en iedere dag met veel plezier aan het werk ben.”

Wat is de reden dat je de cursus Meubelstofferen bent gaan doen?
“Een meubel bestaat niet alleen uit hout en daarom wilde ik extra kennis opdoen. Nu leer ik hoe ik mijn meubel ook kan stofferen. Vorig jaar heb ik ook een cursus lassen gedaan van 6 weken. Dat was ook erg interessant!”

En je Instagram account? Wat heeft dat je toe nu toe gebracht?
“Door mijn Instagram kreeg ik al vrij snel aanvragen. Mensen vinden het leuk om een beeld te krijgen van wie het heeft gemaakt en hoe het is gemaakt. Ik laat foto’s zien van mezelf in de bouw en van mijn projecten in de schuur. Sinds een aantal maanden heb ik een samenwerking met het machinemerk Festool. Ik mag verschillende machines uittesten en dit post ik op mijn account. Supertof om te doen!”

Hoe zie je de toekomst?
“Iedere dag leer ik nog steeds heel veel en over een aantal jaar hoop ik een volwaardig Meubelmaker te zijn. Misschien ooit mijn eigen werkplaats met een kantoor erbij, dat is wel mijn droom. Voor nu ben ik in ieder geval elke dag met plezier aan het werk en zie ik dat ik iedere dag groei.”

 

Wil je Floor ook volgen? Klik hier voor haar Instagramacount. Wil je meer informatie over de opleiding Meubelmaker? Ga dan naar deze webpagina.

19 juli 2021 | Alumni, Meubelmaker