Spannende finale MBO Debat 010 2023

15 maart 2023

Op woensdag 8 maart 2023 vond de grote finale plaats van het MBO Debat 010 in het auditorium van het Grafisch Lyceum. Het HMC deed hier aan mee. Eén student van onze school nam het op tegen het Albeda College, Zadkine, Grafisch Lyceum en het Scheepvaart en Transport College.

Het MBO Debat 010
Voorafgaand aan deze finale zijn de studenten 2 keer uitgenodigd geweest op het stadhuis in Rotterdam. Zij hebben tips en tricks gekregen van Victor Vlam. 30 studenten van 5 Rotterdamse mbo-scholen hebben het tegen elkaar opgenomen in een debat en woensdag 8 maart was de finale. Hiervoor was burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig. Onze topstudent Hanneke heeft niet gewonnen, maar ze heeft alles gegeven in het debat en ze heeft genoten van de ervaring.

Het MBO Debat 010 is ontstaan vanuit de wens van de Rotterdamse gemeenteraad om meer betrokken te zijn bij wat er onder de mbo-studenten leeft. Het doel van het debat is om Rotterdamse mbo-studenten te informeren, enthousiasmeren en ze te betrekken bij de politiek. Aandacht voor ‘sense of belong’ van jongeren, door op deze manier in aanraking te komen met de politiek, is ontzettend waardevol.

Studenten worden klaargestoomd
In een intensieve training werden de studenten van het HMC klaargestoomd. Dit werd gedaan door de docenten Burgerschap van de mbo-scholen, Lokaal, Het Nederlands Debat Instituut en Debatleider Victor Vlam. Voor een goede debater is scherpzinnigheid, overtuigingskracht, lef en goed op de hoogte zijn van de actualiteit heel belangrijk.

De juryleden van het MBO Debat 010
De jury bestond uit drie leden. Het eerste jurylid was Özcan Akyol. Hij is een schrijver, columnist en presentator. Zelf zat hij ooit ook op het MBO en vraagt hij op veel manieren aandacht voor de waarde van Mbo’ers. Het tweede jurylid was René Segers-Hoogendoorn. Hij is gemeenteraadslid in Rotterdam. Hij werd onlangs verkozen tot ‘Beste Politicus van Rotterdam 2022’. Nu is hij bezig aan zijn tweede periode als gemeenteraadslid. Het laatste jurylid was Isabella Broeders. Zij is raadsgriffier van de Rotterdamse gemeenteraad. Isabella is de eerste adviseur van de gemeenteraad en geeft leiding aan de ambachtelijke ondersteuning van de gemeenteraad.

Winnaars
De winnaars van het MBO Debat 010 van 2023 zijn Daan (Beste debater en publieksprijs), Judith (Beste argument) en Evelina (Beste performance).

Het debat terugkijken
Heb jij het MBO Debat 010 gemist? Dan kun je het hier terugkijken.

Dank aan de juryleden en onze partners; LOKAAL Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Grafisch Lyceum voor de organisatie en natuurlijk de scholen die hebben deelgenomen.

15 maart 2023 | Algemeen