Via Blended Mobility liep Jéla stage in Malta

01 juni 2022

Blended Mobility is een combinatie van zowel online als fysiek stage. Jéla Peeters, student Interieuradvieseur, heeft op deze manier stage gelopen bij Loft in Malta. Zij kreeg via haar begeleider online opdrachten en voerde online gesprekken met klanten voor wie zij inrichtingsvoorstellen deed. Dit beviel zo goed dat ze in de eerste periode van leerjaar 4 naar Malta is gevlogen om weer bij Loft stage te lopen, maar dan op locatie. In onderstaand interview vertelt ze meer over deze succesvolle ervaring.

Hoe heb je de ‘Blended Mobility’ stage ervaren?
“Voor mij was het een positieve ervaring. Het was een goede voorbereiding voor de stage in het land zelf. In het begin vond ik het wat spannend, omdat ik niet goed wist wat ik moest verwachten. Het is belangrijk om goed te communiceren en dit verliep in het Engels. Omdat ik vanuit huis werkte, merkte ik dat het stukje plannen en zelfdiscipline ook erg belangrijk is. Andere studenten kan ik zeker aanraden om een stage te lopen via Blended Mobility. Op deze manier heb ik het bedrijf leren kennen en kon ik direct zelfstandig aan het werk toen ik eenmaal in Malta was.”

Hoe ben je in contact gekomen met het bedrijf?
“Dit is gegaan via een tussenpersoon. Ik kon kiezen tussen een ibpv (internationale stage) met of zonder bemiddelingsbureau en ik koos voor met. Vanuit het HMC is hier een standaard procedure voor en ze helpen je onder andere met zoeken naar een verblijf. Ik verbleef bij NSTS. Vanuit NSTS geven ze Engelse lessen en ook helpt een contactpersoon met het zoeken van een stagebedrijf. Mijn contactpersoon stelde mij een aantal vragen en op basis van de antwoorden kwam er een stagebedrijf uit. Ik was direct heel enthousiast over het bedrijf en vond het goed bij mij passen.”

Hoe zien jouw stagedagen eruit?
“Ik werk voornamelijk achter de computer. Ze laten me vrij en geven me verantwoordelijkheid. Ik krijg veel zelfstandige projecten. Soms werk ik alleen in SketchUp en soms maak ik complete plannen. Sommige plannen worden direct doorgezet naar de klant en dat is extra leuk! Door deze stage heb geleerd om nog beter te werken met het programma SketchUp en hier ben ik erg blij mee.”

Waarom zou je andere studenten adviseren om stage te lopen in het buitenland en wat voor tips heb je?
“Een stage is het buitenland heb ik ervaren als een leerzame en unieke ervaring. Naast dat ik mijn vaardigheden meer heb ontwikkeld, is het ook een hele bijzondere ervaring. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.” “Ik speel volleybal en daarom ben ik in Malta op zoek gegaan naar een volleybalclub. Deze heb ik gevonden. Zo ontmoette ik gelijk leuke mensen én kon ik mijn sport uitoefenen. Door de vriendschap die ik opbouwde, maakte het voor mij wel lastiger om weg te gaan. Als afscheid had mijn team een etentje georganiseerd. Dit vond ik superleuk!” “Ook adviseer ik om van tevoren te sparen. Het is een unieke ervaring en dan is het zonde als je dingen niet kunt doen omdat je geen geld hebt.”

Wil je ook in het buitenland stage lopen en vind je dit nog wat spannend? Dan is er voor jou ook de mogelijkheid om eerst via Blended Mobilty (IBPV vanuit huis) stage te lopen om daarna bij het bedrijf in het buitenland stage te lopen (IBPV). Neem voor meer informatie hierover contact op met de coördinator van Erasmus+ via internationalisering@hmcollege.nl.