Studenten exposeren in Stedelijk Museum

09 april 2019

Tot 11 augustus 2019 is het werk van Maria Lassnig te zien in het Stedelijk Museum. Derdejaars studenten van de opleiding Meubelmaken (specialisatie ontwerpen) werden benaderd door het Stedelijk Museum. De vraag was of het mogelijk was zitmeubilair te ontwerpen voor de educatieve ruimte bij de tentoonstelling van Maria Lassnig.

Inspiratie
Storm de Jong, Niels Hoogewerf en Dirk Scholtes gingen de uitdaging aan. Twee bankjes om op te tekenen en een bankje om kort tv te kijken, geïnspireerd op de kunst van Maria Lassnig. ‘Heel bijzonder, gave vormen en interessante kleuren’ is hoe Storm omschrijft wat hem aansprak in de kunst van Maria Lassnig. Dit heeft hij samen met Niels laten terug komen in hun ontwerp voor de tekenbankjes. De symmetrie, het abstracte van de kunst en het menselijk lichaam waren de inspiratiebron voor het bankje van Dirk.

‘Once in a lifetime’
Een project wat niet alleen heel leerzaam was, maar ook nog eens een heel bijzonder is. Je eigen ontwerp in een groot museum als het Stedelijk, dat is toch te gek?’ Aldus Niels. Ook Storm benoemt het unieke van deze ervaring, ‘het is iets wat waarschijnlijk nooit meer gaat gebeuren, je eigen werk in het Stedelijk’.

Kom zitten!
De tekenbankjes, waarvan de zitting van touw is ogen misschien ongemakkelijk. Het tegendeel is waar, je lichaam vormt zich naar het meubel. De potloden standaard met puntenslijper zijn een mooi en grappig detail waardoor de bezoeker wordt uitgedaagd ook aan het ontwerpen te gaan, met een scherp potlood. Benieuwd naar het hele verhaal van de drie ontwerpers? Bezoek het Stedelijk Museum en bekijk vanaf het bankje van Dirk al het beeldmateriaal van dit bijzondere project.

09 april 2019 | Expositie, Meubelmaker, Projecten