Studenten van het Hout- en Meubileringscollege over de grens

15 februari 2021

In deze tijd zijn buitenlandse stages helaas niet toegestaan, maar wellicht heb je over een poosje weer de mogelijkheid om een deel van je studie in het buitenland door te brengen. Vind, eventueel met hulp, een stageplek en ga het avontuur aan. Ontwikkel hiermee niet alleen je kennis en vaardigheden binnen je vakgebied, maar ontwikkel ook jezelf op persoonlijk vlak!

Oud-HMC’er Milena Grijakovic is één van de studenten die het avontuur is aangegaan. Zij is als student Interieuradviseur stage gaan lopen op Malta. Een ervaring om nooit te vergeten en waar ze graag meer over vertelt. Lees je mee?

Kan je vertellen welke opleiding je hebt gevolgd bij het HMC en waarom je voor deze opleiding gekozen hebt?

“In de periode van 2011 t/m 2015 heb ik de opleiding Interieuradviseur BOL 4 gevolgd. Ik ben me gaan oriënteren in deze richting omdat ik het altijd leuk vond om creatief bezig te zijn met o.a. tekenen. Vanaf kleins af aan hielp ik graag andere mensen met oplossingen voor hun inrichting. Ik voelde mij gelijk thuis toen ik het HMC binnen liep. Dit gevoel maakte echt het verschil met andere scholen en versterkte mijn keuze. Ook omdat dit de enige school in mijn omgeving was met computertekenen, wat mij altijd erg aansprak”.

Je hebt een tijdje in het buitenland stage gelopen. Hoe kwam je bij dit idee en waarom heb je voor deze plek (Malta) gekozen?

“Een klasgenoot van mij vroeg tijdens een les Interieuradviseur of iemand ooit in Malta was geweest. Ik was daar toevallig het jaar ervoor geweest om een vriendin te bezoeken Zij deed mee aan een uitzendprogramma van de universiteit. Ik had het erg leuk gehad en wilde sowieso nog een keer terug. Dus toen mijn klasgenoot vroeg of ik mee ging, heb ik dit direct aan mijn ouders gevraagd. Ik had al een stage in Nederland geregeld en had nog maar een maand de tijd om alles voor Malta te regelen. Dit heb ik met beide handen aangepakt, omdat het altijd al een droom was om een tijdje in het buitenland te wonen/werken. Het HMC had nog niet eerder een student naar Malta toe gestuurd en dit maakte het avontuur nog spannender”.

Via welke weg heb een stageplek gevonden?

“Via Paragon, dit is een uitzendbureau die ook de accommodatie regelde. We kregen een stageplek toegewezen die perfect aansloot bij onze portfolio. Het was allemaal erg laat geregeld, ik wist pas een week van tevoren waar ik stage ging lopen. Later merkte ik dat dit vrij normaal is in Malta”.

Hoe heb je je stageperiode in het buitenland ervaren?

“Ik heb ontzettend genoten van mijn stageperiode in het buitenland. Het leven in een nieuwe cultuur, contact maken met de “locals” en het verkennen van het eiland zijn momenten waar ik vaak aan terug denk. Een harde werker wordt erg gewaardeerd en de werksfeer is erg gezellig en vaak informeel. Ook is er vaak sprake van kwantiteit over kwaliteit, dit is iets waar ik persoonlijk soms wel veel moeite mee had”.

Wat merkte je qua verschillen? Wat gaat er bijvoorbeeld ander dan wij gewend zijn in Nederland?

“Ik merkte dat het erg gewaardeerd wordt als je open staat voor de cultuur en meegaat met wat er van je gevraagd wordt. Ook al is dit niet altijd zoals wij het gewend zijn. Je moet soms je Nederlandse normen en waarden kunnen los laten. Er zit een groot verschil in tijdsperceptie en ze werken niet graag met deadlines”.

Wat is je het meest bijgebleven van je stageperiode in het buitenland?

“De warmte, overal de geur van de zee en de gezelligheid van alle eetcafés en restaurants. Ik had ook geluk dat ik mee mocht werken aan grote projecten. Denk hierbij aan projecten bij restaurants en meerdere hotels. Het is zo geweldig dat ik dit echt af kon zien aan het einde van mijn stageperiode”.

Heb je tips en/of adviezen voor studenten die ook overwegen in het buitenland stage te lopen?

“Verdiep je goed in de cultuur en de geschiedenis van het land. Dit wordt niet alleen heel erg gewaardeerd, maar kan je ook helpen met het begrijpen van bepaalde verschillen zoals bijvoorbeeld de mentaliteit. Vergelijk prijzen en stel een budget voor jezelf op. Van tevoren sparen is ook belangrijk. Verder zou ik alleen maar zeggen, ga ervoor en geniet ervan! Het is echt een ‘once in a lifetime experience’ en ik zou het iedereen aanraden!”.

15 februari 2021 | Stage, Studentenmagazine