Van architect tot meubelmaker. Lika wilde met haar handen werken en koos voor vrijheid.

03 maart 2022

Je gevoel volgen en doen waar je echt blij van wordt. Dat is wat Lika Kortman heeft gedaan. Ze staat met haar verhaal in de krant (Trouw) en vertelt daarin wat haar leven zin geeft.

Zoektocht
Lika heeft voor vrijheid gekozen en doet als meubelmaker nu alleen nog maar projecten welke ze zelf kiest. Dit is niet altijd zo geweest. Lika begon als student bouwkunde in Delft, waar ze er al snel achter kwam dat de werkzaamheden die bij het beroep van architect horen niet was wat ze zocht. Ze miste de mogelijkheden om met haar handen te werken. Toch heeft ze haar studie afgerond en is, na een lange reis, aan de slag gegaan als maquette bouwer. Dit bleek niet wat ze zocht. Door haar baan moest ze leuke klus- en bouwprojecten, welke ze tijdens haar studie al deed, afzeggen.

Zelf aan de slag
Het werken met hout trok Lika enorm en met de wil om meer te leren is ze vervolgens een opleiding meubelmaken bij het HMC gaan doen. Hier leerde ze zelf machines te gebruiken en kon ze echt aan de slag met zelf bouwen. Projecten van het begin tot het eind maken. In haar eigen tijd, planning en beheer. Nu werkt ze met veel plezier in haar werkplaats bij het IJ in Amsterdam. Ze ervaart de vrijheid en het plezier waar ze naar op zoek was.

Het volledige interview met Lika lees je in onderstaand artikel van de Trouw.
‘Als ik iets bouw, dan is het er! Als ík er niet was geweest, was dit ding er niet geweest’ | Trouw

03 maart 2022 | Meubelmaker