Welke maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op interieurtrends?

20 maart 2019

Het HMC leidt studenten op tot creatieve vakmensen voor wie nu en in de toekomst plek is op de arbeidsmarkt. Wie aan het HMC een opleiding volgt, leert niet alleen een vak tot in de puntjes te beheersen. Hij of zij verwerft ook de vaardigheden die nodig zijn om zich tijdens het werkend leven te blijven ontwikkelen en zich staande te houden. Daarbij zijn er continue nieuwe innovaties en ontwikkelingen die zich voordoen binnen de vakgebieden. Op de hoogte blijven hiervan is essentieel. Onlangs hebben daarom docenten van de opleiding Interieuradviseur een clinic gevolgd over wat de relatie is tussen trends op het gebied van interieur en vormgeving en maatschappelijke ontwikkelingen.

De docenten brachten gezamenlijk aan de hand van thema’s de trends in kaart met behulp van de Trendpiramide en de Trendcirkel van Trendslator. Er zijn heel wat trends in kaart gebracht o.a. de trend dematerialisering en conservering.

Dematerialisering: ontspullen
Bij de maatschappelijke trend dematerialisering gaat het over dat we van een welvaartsmaatschappij naar een welzijnsmaatschappij gaan. Het is het einde van de consumptiemaatschappij. In interieurs zie je dit ook terug. Er worden producten ontworpen die multifunctioneel zijn, waardoor je minder spullen hebt. En daarbij zijn tiny houses op dit moment erg populair.

Conservering: het verlang naar het verleden
Bij deze trend gaat het erom dat men verandering tegen gaat en dat er verlangd wordt naar het verleden. Als we kijken naar interieurs dan zie je dat vaardigheden en technieken heruitgevonden worden, het ambacht komt weer terug. Oude meubelstukken worden weer gewaardeerd of krijgen een tweede leven.

De opgedane kennis wordt door de docenten omgezet tot lesmateriaal voor de lessen interieurstyling.

20 maart 2019 | Interieuradviseur