Zelfstandig leren werken met échte opdrachten

15 mei 2018

In 2015 startte het HMC met de projectportal, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de MBO-Agenda. De portal koppelt opdrachten van werkgevers aan studenten en alumni. Het projectportal is omgebouwd van een webpagina naar een Facebookomgeving. Daniek Nijhof en Larissa Hageman zijn twee leerlingen van de opleiding Interieuradviseur die via de portal verschillende opdrachten hebben gedaan. Het resultaat: ervaring opgedaan in echte projecten, een portfolio en een betaalde vervolgopdracht.

Veel leerlingen van bijvoorbeeld de opleiding Meubelmaken, maar ook alumni, willen graag wat beroepservaring opdoen, voordat zij denken aan zelfstandig ondernemerschap. De portal biedt daarvoor een mogelijkheid. Na screening door docenten (projectbureau) worden opdrachten op de Facebookpagina gezet, zodat leerlingen zich daarvoor kunnen aanmelden. De leerlingen doen in principe alles zelf, de school helpt bij de coördinatie vakinhoudelijk en bekijkt of de opdracht aansluit bij wat van de studenten wordt verwacht. De meeste opdrachten worden vervuld als stage of als schoolopdracht. Maar in de praktijk pakken sommige leerlingen via de portal extra opdrachten aan, om ervaring op te doen en hun portfolio op te bouwen. Daarmee vergroten ze straks hun kansen op een baan en een vervolgstudie op het hbo.

Gebruikmaken van school

Bijvoorbeeld Daniek en Larissa. Ze zijn een ijzersterk duo. Hun eerste gezamenlijke opdracht voerden ze uit voor het TIO, een particuliere school voor toerisme. TIO had vooral een vormgevingsvraag. Een logo, en verpakking/labeltjes voor een alcoholtester. Eigenlijk niet de expertise van Daniek en Larissa. Maar ze gingen ermee aan de slag en TIO was reuze tevreden. Deze opdracht namen Daniek en Larissa aan buiten hun schoolopdrachten. Gewoon, om ervaring op te doen. Ze verdienden er 50 euro mee. “Leuk om dit uitgeprobeerd te hebben”, vindt Larissa. “En dat is het mooie aan deze opleiding. We mogen de faciliteiten van school hiervoor gebruiken.”  Daniek vult aan: “Het zelfstandig leren werken en elkaars kwaliteiten weten te benutten, is wat deze extra opdrachten ons brengen.”

Interieurontwerp hotel

Op dit moment zijn ze bezig met een opdracht voor “Hotel de Magneet in Hoorn”, vertelt Daniek. “Deze opdracht kwam ook via de portal. We solliciteerden bij onze docent en samen gingen we naar het bedrijf om kennis te maken. Het hotel wilde graag met studenten werken. Het is een familiehotel. Het wordt gedreven door een gezin met jonge kinderen. Ze wonen er zelf zo’n beetje. Dat gegeven namen we mee in het programma van eisen. We wilden met een nieuwe indeling iets huiselijks maar eigentijds uitstralen”, legt Larissa uit. “En dat alles met een budget van ongeveer 25.000 euro. Ook dat moet je bij deze opdracht doen: budgetteren. Al met al een hele puzzel.” Larissa en Daniek bladeren samen door het boekwerk dat zij binnenkort aan hun opdrachtgever gaan voorleggen. De eindbeoordeling. Daarnaast maakten zij een maquette, en zelfs piepkleine meubeltjes die zij in het HMC Lab uitprintten met de 3D-printer. “Kijk”, wijst Daniek. “Dat wandmeubel, hebben we speciaal ontworpen, het past daar precies.”

Vervolgopdracht

Het eindgesprek met Hotel de Magneet heeft nog niet plaatsgevonden, maar Daniek en Larissa weten al dat hun opdrachtgever enthousiast is. Daniek: “Ze hebben ons verteld dat ze het ook echt gaan uitvoeren. Volgend jaar waarschijnlijk. Misschien huren ze ons dan in voor de bouwbegeleiding. Betaald. Dat zou leuk zijn. Het hotel heeft intussen ook een bijgebouw aangekocht en wij hebben de opdracht gekregen om daarin de familiekamers te ontwerpen.” Daarnaast hebben Daniek en Larissa nog een extra opdracht via de portal aangenomen, bij een ROC in Amsterdam. “Een leeshoek”, vertelt Larissa. “Daar zijn we nu mee bezig, naast de studie. Ook om extra ervaring op te doen. En deze opdracht wordt betaald.”

 

15 mei 2018 | Niet gecategoriseerd