Duurzame denkers bij het HMC

11 juni 2019

Dit schooljaar is met behulp van de MBO agenda van de gemeente Amsterdam bij het HMC gestart met een project rondom duurzaamheid. Hierbij was het doel om zowel medewerkers als studenten bewuster te maken van de rol die zij kunnen spelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan duurzaam ontwerpen, duurzaam maken en duurzaam inrichten.  

Voorbeeld voor de branche
Dat het HMC duurzaamheid een belangrijk thema vindt is duidelijk. Begin van het jaar werden er opvallende papierbakken geplaatst. Vervolgens stonden er bakken met plastic, hout, polyeether en papier duidelijk zichtbaar opgesteld met daarboven doeken die de voorbijganger prikkelden na te denken over dit materiaal en hoe daar duurzaam mee om te gaan. ‘Wanneer duurzaamheid een belangrijkere rol inneemt binnen de school en het onderwijs kan het HMC een voorbeeld vormen voor de branche’, aldus ontwerper Sjoerd Vroonland. Binnen zijn eigen ontwerpen is duurzaamheid een belangrijk gegeven. Sjoerd is als oud student van het HMC betrokken bij dit project.

 Workshops en activiteiten
Gedurende het jaar konden studenten zich inschrijven voor diverse workshops en activiteiten. Tijdens de workshop ‘Waste is a design mistake’ dachten studenten over hoe zij van restmateriaal iets nieuws kunnen ontwerpen. De ‘Zero waste’ workshop stond in het teken om zo min mogelijk restmateriaal te produceren. En wanneer studenten toch restmateriaal hadden bood de restmaterialenmarkt uitkomst. ‘Te gek om te zien hoe studenten hun “oude” materialen te koop aanbieden en een medestudent daar heel blij mee naar huis gaat vol ideeën om daar iets nieuws mee te maken’, aldus docent meubelmaken Bouke van Wildenberg.
Het toonaangevende bedrijf Kvadrat verzorgde een inspirerende lezing over circulariteit en of dat nog niet genoeg was, visten studenten met de organisatie Plastic Whale petflessen uit de grachten van Amsterdam. Plastic Whale bouwt hier boten en heeft ook een eigen meubellijn.

Duurzaam mini museum
Op dit moment staat er een mini museum bij het HMC in Amsterdam. In dit mini museum richten studenten van de opleiding Interieuradviseur om de twee weken een expositie in van duurzame Nederlandse ontwerpers.
Na zoveel activiteiten rondom duurzaamheid kun je verwachten dat studenten aan het denken zijn gezet. En dat is gelukt! Het schooljaar wordt afgesloten met een prachtige Expo van examenprojecten, waarbij in het mini museum extra aandacht is voor de duurzame denkers van het HMC.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs op 9 en/of 10 juli 15.00-21.00 uur bij het HMC Amsterdam. Tot ziens in het duurzame mini museum!