Nieuwe machinale HMC Amsterdam  

18 december 2018

Het aantal studenten groeit bij het HMC. Dat is onder andere merkbaar in de gebouwen, waar het steeds een beetje voller wordt. In Rotterdam staat er inmiddels een prachtig nieuw gebouw waar genoeg ruimte is voor iedereen. Ook in Amsterdam is er door het betrekken van een extra pand genoeg ruimte. Echter, bleek al een tijd de machinale in Amsterdam wat klein.

Meer licht en ruimte
Wij leren studenten het echte ambacht, waarbij ze leren om te werken met handgereedschappen maar daarnaast wil het HMC ook dat studenten goed voorbereid op stage gaan. Mede om die reden staan er diverse machines op onze locaties, zodat de studenten tijdens de periodes op school daar al mee leren werken. In Amsterdam ging er de laatste tijd echter veel tijd zitten in het wachten tot je aan de beurt was bij een bepaalde machine en werd er veel gevraagd van de machines. Omdat het onderwijsproces hier last van kreeg, is er besloten uit te breiden naar een werkbare situatie. Na veel overleggen, tekeningen maken, nog meer vergaderingen en nog meer tekeningen is er een concreet plan gemaakt voor een nieuwe machinale in Amsterdam. Een machinale met veel licht, nieuwe machines en genoeg ruimte voor iedereen.

Ruim 63 machines waaronder “specials”
In juli is begonnen met de verbouwing en sinds half november kunnen de studenten gebruik maken van de ongeveer 63 machines die er staan. Grotendeels is het machinepark uitgebreid met machines die er al waren, maar er zijn wel een paar “specials” aan toegevoegd, zoals:

  • Breedbandschuurmachine
  • Kantenlijmmachine
  • 4-zijdige schaafmachine
  • 5-assige CNC
  • Lasersnijder (zwaardere uitvoering met andere opties)

Door de aanschaf van deze machines kan er in het onderwijsproces rekening gehouden worden met de branche, die vragen studenten met ervaring op bepaalde machines. Nu kan er gehoor gegeven worden aan die vraag.

Snoepwinkel
De vraag welke machine het mooiste is daar kunnen zowel studenten als medewerkers geen concreet antwoord op geven. ‘Wanneer ik in de machinale rondloop, voel ik mij een kleine jongen in een snoepwinkel. Ik zie alleen maar mooie machines die elk zijn charmes en kwaliteit hebben’, aldus Jurriaan Kapper, Coördinator van de machinale.

Benieuwd naar die “snoepwinkel”? Kom dan een kijkje nemen tijdens de open dagen op 18 en 19 januari 2019.

18 december 2018 | Algemeen, Meubelmaker, Timmerindustrie