Opleiding in de spotlights: Allround interieurvakman (m/v)

20 maart 2020

Het einde van het schooljaar komt in zicht. Ben jij er al uit welke opleiding je na je vmbo of havo wilt gaat doen? Om je keuze wat makkelijker te maken, zetten we de komende tijd elke week een opleiding van onze school in de spotlights. Dit keer is het de beurt aan Allround Interieurvakman!

Laten we beginnen met de naam van de opleiding; Interieurvakman. Deze naam roept misschien wat vragen op. Wat houdt de opleiding Interieurvakman in? Welke vakken krijg je bij deze opleiding en welke banen zijn hiermee mogelijk? Hier onder leggen wij dat aan je uit.

Interieurvakman, wat is dat precies?
Voorheen was de naam van deze opleiding ‘woningstofferen’. De opleiding is qua inhoud nagenoeg hetzelfde gebleven, maar omdat die naam niet volledig de lading dekte is er gekozen voor een naam die beter alle onderdelen van de opleiding omvat. Als interieurvakman verzorg je in de basis het interieur van een ruimte. Dat betekent dat je deze ruimtes inricht met vloerbedekking en raambekleding. Je kan trappen stofferen, zonwering bevestigen en gordijnen ophangen. Dit kan in kantoren, openbare ruimtes, winkels maar ook bij particulieren thuis.

Van alle markten thuis
De opleiding wordt gegeven in de BBL-vorm. Dat betekent dat je gaat leren en werken tegelijk. Je werkt vier dagen en komt één dag naar school voor lessen. Welke lessen krijg je zoal tijdens deze opleiding? Uiteraard krijg je standaard lessen als Nederlands, Engels en rekenen. Maar je leert vooral veel over materialen en montage. Je materialenkennis zal zich dan ook flink uitbreiden. Daarnaast leer je ook het hele voorbereidingsproces. Van ondervloeren legklaar maken tot raamdecoratie monteren.  Je bent het aanspreekpunt voor klanten en begeleid je collega’s waarmee je samenwerkt. Zo word je dus een echte allround interieurvakman!

Studenten aan het woord
Hoe is het om deze opleiding te volgen? Dat kunnen we natuurlijk het beste vragen aan de studenten zelf. Tweedejaars student Raphael geeft aan dat wat hij leert op school direct in praktijk uit kan voeren. Het voordeel van werken en leren tegelijk! Ook tweedejaars student Bryan is enthousiast. Hij vertelt dat het vak hard werken is, maar de beloning daardoor des te groter. En met een vooruitzicht waarbij de vraag naar interieurvakmensen enorm is kan hij niet wachten om te starten. Groot gelijk!