Opleiding in de spotlights: Pianotechniek

04 maart 2020

Weet jij al wat je na het vmbo of de havo gaat doen? De komende weken zetten we diverse opleidingen in de spotlight, deze week is dat de opleiding Pianotechniek!

De opleiding
Houd je van muziek, ambachtelijkheid en werk je graag met je handen? Dan is de opleiding Pianotechniek misschien iets voor jou! Als pianotechnicus ben je werkzaam in een ambachtelijk bedrijf of je werkt vanuit je eigen bedrijf. Je komt regelmatig bij mensen thuis, op muziekscholen of in theaters om piano’s of vleugels te stemmen. In de werkplaats voer je voornamelijk reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit. Je weet hoe een piano/vleugel is opgebouwd, uit welke onderdelen het bestaat en hoe je deze kunt vervangen of repareren zodat het speelmechanisme weer optimaal functioneert.

Charmant beroep
Laatst hebben we student Roman Tio Mogen interviewen. Roman koos er twee jaar geleden voor om naar Amsterdam te verhuizen om hier, naar zijn eigen zeggen, opgeleid te worden voor een heel charmant beroep: ‘Je komt bij mensen thuis om iets dierbaars te repareren, heel eervol’. Een van de redenen waarom hij voor de opleiding koos, is dat een een piano je even helemaal weghaalt uit het digitale tijdperk. Daarnaast kun je na het afronden van de opleiding  ook als zelfstandige aan de slag en zo je eigen tijd kan indelen.

Nieuwsgierigheid wordt beloond
Studente Lieke Schuijt heeft eerst de Havo afgerond. Ze was bang dat het tempo misschien te laag zou liggen, geeft aan dat ze dit absoluut niet zo ervaart: ‘als je meer wil leren of doen, dan is daar alle ruimte voor’.

Jouw toekomst als Pianotechnicus
Na deze opleiding kun gaan werken als pianostemmer, pianorestaurateur of als zelfstandig ondernemer pianotechniek. Ben je nog niet klaar met studeren? Dan zijn er mogelijkheden om door te leren op een hoger niveau. Een goede optie kan de opleiding tot technisch leidinggevende zijn. Bij deze opleiding haal je in één jaar je diploma op niveau 4.

04 maart 2020 | In the spotlight, Pianotechniek