Opleiding Pianotechniek op bezoek bij Piano’s Maene in België

10 maart 2023

Op woensdag 22 februari zijn alle studenten en docenten van de opleiding Pianotechnicus op pad gegaan naar het Belgische Ruiselede (voorbij Gent). Hier is de hoofdvestiging van Piano’s Maene gevestigd.

Maene, een familiebedrijf opgericht in 1938, is inmiddels toonaangevend binnen de pianowereld. Het is één van de grootste pianobedrijven in Europa met vijf vestigingen in België en één in Nederland. Behalve dat ze officieel Steinway dealer zijn, bouwen ze ook hun eigen instrumenten zoals de Chris Maene rechtsnarige vleugel.

De groep studenten heeft de showrooms bezocht. Hier mochten ze de enorme collectie akoestische, digitale en historische instrumenten bewonderen. Een snoepwinkel voor de pianoliefhebber! Specialisten in de ateliers vertelden over hun werk. Ook lieten ze de ruwe en bewerkte planken zien die klaar lagen om tot vleugel omgebouwd te worden. Behalve bouwen, restaureren ze ook oude instrumenten en maken ze replica’s van de pianoforte. 

In de middag stond een bezoek aan het Chris Maene museum op de planning. De groep werd ontvangen door Chris Maene zelf. Hij heeft in de loop van de jaren een unieke collectie historische instrumenten opgebouwd. Waarvan ook een aantal zeldzame exemplaren. 

Na vele indrukken reisden de docenten en studenten aan het eind van de dag weer naar Amsterdam. Het was een geslaagde dag.

Lijkt jou dit ook leuk? En wil je meer weten over de opleiding Pianotechnicus? Klik dan hier.

10 maart 2023 | Pianotechniek