Staatssecretaris bezoekt de opleiding houttechniek

12 november 2019

Afgelopen maandag 11 november bezochten Staatssecretaris Tamara van Ark van Werkgelegenheid en voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad het HMC. Het bezoek stond in het teken van het belang van gezond en veilig werken tijdens de beroepsopleiding. Van Ark en Heerts gingen in gesprek met studenten, docenten, slachtoffers van een bedrijfsongeval of beroepsziekte, en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De vraag die centraal stond deze middag was hoe kan gezond en veilig werken tijdens de beroepsopleiding een prominente plek in onderwijsprogramma’s krijgen?

Studenten Joosje en Merlijn volgen allebei de opleiding werkvoorbereider houttechniek. Zij gaan aan de slag in de timmerindustrie. Zij mochten de staatssecretaris rondleiden. Joosje vertelt: ‘We laten zien hoe wij omgaan met veiligheid en wat we doen om de veiligheid te waarborgen.’

Veiligheid op het HMC
Bij het HMC wordt veel gewerkt met machines en (elektrische) gereedschappen. Hierbij is het heel belangrijk dat veiligheidsregels worden nageleefd. Het is daarom verplicht om veiligheidsschoenen te dragen in de machinale en in de praktijklokalen. Ook dienen de studenten gepaste (werk)kleding te dragen (bijvoorbeeld geen korte broeken en hemdjes). Wanneer de studenten aan de slag gaan met de machines dan mogen zij dit alleen onder toezicht van een docent of instructeur. Ook dragen ze gehoorbescherming. Als studenten klaar zijn met een machine, dan maken ze deze schoon. De vloer eromheen wordt ook schoon gemaakt en afval wordt weggegooid in de bestemde bakken. Daarnaast mogen studenten nooit een machine ingeschakeld achterlaten. Docent Sander herkent dat de voorschriften bij ons op school er goed in zitten bij studenten. ‘Maar dit is nog altijd niet zeker op werkplekken waar studenten naast de school terechtkomen. Hier op school hebben we er grip op, maar op stage ben ik het zicht kwijt. Ik zie vaak dat studenten gelijk aan de slag gaan met zagen, zonder dat ze uitleg krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn’, vertelt Sander.

Onder de indruk
De staatssecretaris was onder de indruk van de veiligheidsmaatregelen bij het HMC. Als aandenken aan haar bezoek ontving zij een briket van geperst zaagsel dat via afzuiginstallaties wordt opgevangen.

De staatssecretaris betreedt een zelfgemaakte trap. 

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om met elkaar het gesprek aan te gaan. 

De studenten in gesprek met de staatssecretaris en de voorzitter van de MBO raad.

Foto’s: Bart Maat